Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

5. decembar – Međunarodni dan volontera


03.12.2018

Crveni krst Srbije i ove godine obeležava 5. decembar - Međunarodni dan volontera, pod sloganom „Volonteri grade otporne zajednice“, te  se posebna pažnja poklanja volonterima koji su angažovani i deluju u svojim lokalnim zajednicama. Upravo je njihov doprinos ono što te zajednice čini otpornijim na rizike, kao što su prirodne katastrofe, ekonomske i političke krize.  Ovogodišnje obeležavanje Međunarodnog dana volontera skreće pažnju na to da gotovo 60% volontera širom sveta čine pripadnici marginalizovanih grupa i žene.

Kao najveća i najstarija volonterska organizacija u zemlji, Crveni krst Srbije podseća da su volonteri nezamenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju i da je njihov učinak višestruk. Volontiranje osim što rešava probleme ugroženih kategorija stanovništva, ono i izgrađuje ličnost onih koji volontiraju i  pomaže društvu da se uputi u humanijem smeru razvoja i solidarnosti. Volonterski rad u okviru Crvenog krsta  Srbije predstavlja svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice bez materijalne nadoknade.  Volonteri mogu biti osobe iz svih društvenih grupa, svih uzrasta i imovinskih stanja, a aktivnosti na kojima se angažuju takođe variraju od učestvovanja u periodičnim akcijama do stalnih programa.

 Volontiranje osnažuje pojedinca i povećava samopouzdanje, suzbija depresiju i pomaže vam da ostanete fizički aktivni. Volonteri omogućavaju da oni koji imaju otežane životne okolnosti postanu ravnopravni članovi društva, a kroz svoje angažovanje štite ranjive ugrožene grupe od ekonomske, društvene i političke marginalizacije. Kako vlade širom sveta, zajedno sa civilnim sektorom i lokalnim zajednicama rade na tome da ublaže efekte siromaštva i unaprede zdravlje i obrazovni nivo stanovništva, volontiranje se pokazuje kao efikasan element ovih napora. Volonteri rade na unapređenju svoje zajednice i istovremeno kroz rad, brigu i učenje menjaju svoje živote i živote svojih sugrađana Crveni krst Srbije uključuje u svoj rad 60.000 volontera. Od tog broja je 20% starijih, 20% je srednjih godina i radno sposobno, a 60 % čine mladi volonteri.

 Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca povodom međunarodnog dana volontera  podseća da:

- Svake godine približno 12,5 miliona volontera poklanja svoje vreme Crvenom krstu i Crvenom polumesecu na globalnom nivou,

- Približno devet miliona ovih volontera su mladi ,

- Ovo čini pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca najvećom humanitarnom volonterskom organizacijom na svetu, a što uključuje i približno 450.000 zaposlenih koji na globalnom nivou pružaju podršku volonterima.

- U razvijenim zemljama je odnos zaposlenih i volontera 1:9, dok je u zemljama u razvoju ovaj odnos 1:180. U Crvenom krstu Srbije taj  odnos je 1:80.