Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Волонтер Црвеног крста – Повереница за заштиту равноправности


13.04.2020

Црвени крст Србије од почетка епидемије помаже свим грађанима и грађанкама у Републици Србији. Кроз своје дугогодишње постојање развијао је солидарност и хуманост међу људима, тако је и сада током епидемије Корона вируса. У своје волонтерске редове Црвени крст Србије укључио је и јавне личности из различитих сфера. Једна од волонтерки је и Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић која волонтира сваког петка од 12 до 15 часова на инфо линији Црвеног крста Србије за подршку старијим грађанима и грађанкама у изолацији.

Током разговора старији који су се јављали највише су желели да у директном контакту поделе сопствена искуства о времену које проводе током 24-часовне забране кретања, где су наводили да им најтеже пада одвојеност од деце, а посебно унука. Повереницу су највише питали о начинима за продужење рецепата и могућностима за продужавање возачке дозволе, као и о функционисању мера за негу и помоћ у кући током ванредног стања.

Повереница је упознала грађане да је од увођења ванредног стања упутила неколико Иницијатива Влади Србије у циљу решавања проблема са којима су се суочили самохрани родитељи, запослени родитељи деце са инвалидитетом, особе оболеле од ретких болести, жене изложене партнерском и породичном насиљу и друге угрожене друштвене групе, као и Иницијативу за решавање начина исплате различитих социјалних давања у овом периоду.

Овај заједнички рад омогућава да се сагледају проблем са којима се грађани и грађанке суочавају и да се они системски реше колико је то могуће у околностима у којима се сада налазимо.