Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Годишњица Црвеног крста Србије


05.02.2021

Црвени крст Србије 6. фебруара 2021. године обележава 145 година постојања и рада у нашој земљи.

Иницијатор оснивања Црвеног крста др Владан Ђорђевић једном приликом је рекао:

„Па кад је право, необорива истина да смо ми само трунак мерљиве материје, а наш живот, ма да траје неколико стотина година, само тренут вечности, зар није то права срећа имати нешто што је кадро том животу дати вредност?“

Председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић поводом годишњице организације изјавио је :

„Данас обележавамо 145. годишњицу на неуобичајен начин у коме има симболике нашег историјског постојања. Ћуд историје није била наклоњена нашем народу и његовом Црвеном крсту па је дане и годишњице често, можда и сувише често, обележавао рат, страдање, избеглиштво, немилосрдни непријатељ који не жели да победи већ да сатре и затре. Своју силу је много више показивао на голоруком народу, женама и деци, свестан да на бојном пољу од непоколебљивог и ратоборног народа сигурно губи. Зато су увек цивилне жртве у ратовима на овом простору биле много веће него било где, што је Црвеном крсту наметало много теже и бројније задатке, опет, него било где. 

Крај 20. века који је Европи донео просперитет, економски напредак и благостање, овим просторима је донео поново рат, избеглиштво, сиромаштво и назадак. 21. век нам је донео пак честе природне непогоде у лику поплава, пожара, земљотреса и снажних зима. И на крају данас, тачније последњих 10 месеци, се боримо са пандемијом до сада невиђених размера.

Пандемија је Црвеном крсту у Србији донела нове до сада несретнуте изазове. Црвени крст Србије, његови волонтери и запослени, прекаљени историјским искуством у борби са различитим недаћама и великим знањем у свакодневном раду одговорили су на пандемију изванредно, тј. храбро, мудро, ефикасно и зналачки долазећи до свакога коме смо потребни. За ових 10 месеци смо прешли 823.000 километара да би пружили преко 650.000 директне помоћи према појединцима и обавили преко 320.000 разговора на нашим телефонима наде и подршке.“ (излагање се може преузети на линку: https://youtu.be/Pd9zEpy-7zw) .

Српско Друштво Црвеног крста је основано је 25. јануара, по старом, а 6. фебруара, по новом календару, 1876. године у Београду, у згради Београдске Грађанске Касине на Студентском тргу. У тој згради је данас Југословенска кинотека. На згради постоји спомен плоча о месту настанка најстарије хуманитарне организације у земљи, Црвеног крста Србије. Иницијатор оснивања Црвеног крста Србије био је др Владан Ђорђевић, а први председник Друштва  Митрополит Михајло Јовановић. Биста др Владана Ђођевића налази се у Спомен соби, а биста Митрополита Михајла Јовановића у дворишту седишта Црвеног крста Србије, у Симиној 19 у Београду. Зграда је саграђена 1879. године на земљишту које је Црвеном крсту поклонила краљица Наталија за изградњу Друштвеног дома и од тада није мењала своју намену.

Иницијативу за оснивање Српског Друштва Црвеног крста др Владан Ђорђевић покренуо је у време Херцеговачког устанка. Почетком јануара 1876. године одржао је два јавна предавања о историјату и организацији приватне помоћи у рату у европским земљама, а затим је израдио  детаљан нацрт правила рада будућег Друштва. Јавна предавања „која су у корист херцеговачких рањеника“  држао је „мајор др. Владан Ђорђевић, лични лекар Њ.Св. књаза српског М.М.Обреновића IV“ у Дворанама Београдске Грађанске Касине, а књига коју је за ту прилику  штампала Државна штампарија, носила је наслов “Црвен крст на белој застави“.

Архиепископ београдски и митрополит београдски Михајло, председник Привременог одбора, 21. јануара 1876. године се обратио министру унутрашњих дела, иначе Председнику Министарског савета, данас Влада, који је 23. јануара дао сагласност на Правила Главног Српског друштва за приватну помоћ рањеницима и болесницима у ратно доба.

На свечаној седници оснивања Српског Друштва Црвеног крста  присуствовали су  знаменити људи тадашње Србије као што су: Јосиф Панчић, Ђорђе Вајферт, Илија Коларац, проф. Коста Стојановић и други. Залагањем др Владана Ђорђевића Србија је потписала прву Женевску конвенцију што је омогућило Српском Друштву Црвеног крста међународно признање, а нашу организацију сврстало у 15 првооснованих националних друштава Црвеног крста у свету.

Црвени крст Србије данас има преко 60.000 волонтера, 130.207 чланова и 724 запослених у 183 организације Црвеног крста у градовима и општинама и 2 покрајинске организације и седишту националног друштва.