Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Давање крви и вакцинисање


30.09.2021

„Веома је важно да сви знају да вакцина против коронавируса није контраиндикација за давање крви.

Препоруке Светске здравствене организације, али и нашег Института Батут, је да даваоци буду вакцинисани. Вакцинисане особе могу добровољно да дају крв, уколико задовољавају опште критеријуме за давање крви.

Ако је особа примила вакцину Фајзер или Синофарм, може одмах дати крв. Ако је примила АстраЗенеку или Спутњик В, онда се чека две недеље, а разлог томе је искључиво састав вакцине, ништа друго.

Саветујемо људе да се вакцинишу и заштите своје здравље.

Постоје и друге вакцине са којима се давање крви одлаже, а да нема никакве везе са ковидом. Ниједна вакцина нема трајну контраиндикацију, само за поједине постоје одлагања. Испада да ако су сви даваоци вакцинисани, онда давалаца неће више ни бити. Људи који шире овакве дезинформације као да нису свесни колико угрожавају животе оних који чекају крв.

Скоро две године не радимо нормално, нема наших акција на факултетима, у школама, на јавним местима. Међу зараженима има давалаца или их има у њиховом окружењу, па им је ограничено кретање, а то све утиче на давање крви. Што је више заражених, то смо и ми у већем проблему.

Резерве крви се смањују, па позивамо све здраве људе да дају крв, а не лече се само Ковид пацијенти, већ има толико операција на које се чека, јер нема довољно залиха крви”, саопштио је Институт за трансфузију крви Србије.