Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Дани сениора на Звездари


03.10.2019

У понедељак, 23.9.2019. у библиотеци „Вук Караџић“ у Београду свечано је отворена манифестација „Дани сениора на Звездари“. Ова годишња манифестација има за циљ да афирмише позитивну слику о старењу и старијим особама, њиховим потребама и могућностима, о важности међугенерацијске солидарности и хумане и достојанствене старости.

На отварању манифестације говорили су представници Градске општине Звездара, на челу са председником, Милошем Игњатовићем, који је истакао да ће се Општина и даље трудити да буде сервис грађана и да ће увек бити спремна да пружи помоћ и подршку најстаријим суграђанима.

Трибина „Перспективе трећег доба“ је одржана одмах по отварању и на њој је Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила о Волонтерском сервису Звездаре као о примеру добре праксе кроз чији рад старији добијају значајну помоћ и подршку, засновану на ангажовању посвећених волонтера. Др Александра Милићевић Калашић говорила је о комуникацији међу генерацијама као важној компоненти промене свести јавности у погледу старења и старости. Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије истакла је да од нашег односа према старењу и старости зависи какву ће перспективу то старење имати. Она је додала да треба више причати о равноправности и искорењивању ејџизма. Социолог Градимир Зајић истакао је позитивне ефекте активног живота у старијем животном добу, учења и учествовања у заједници али и препознавања сопствених граница. На трибини су учествовали и Снежана Јандрлић, музичар и макробиотичар, Жаклина Богавац из Академије Едукативе и Бранка Рибар Брајић, магистар електротехнике у пензији.

На почетку трибине додељене су захвалнице појединцима са којима Волонтерски сервис већ годинама остварује добру сарадњу а једну од њих добила је и Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије.