Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Десет година Кутка за квалитетније старење


28.10.2022

У општини Крагујевац 25. октобра 2022. године обележено је 10 година Кутка за квалитетније старење Црвеног крста Крагујевца. Пројекат је почео уз подршку NVO Yanos из Холандије кроз Матра пројекат који је финнсирало Холандско Министарство иностраних послова.

На свечаној прослави су говорили председник Црвеног крста Србије проф.др Драган Радовановић, Борка Јеремић из УНФПА, Гордана Дамјановић, члан градског већа за социјалну и здравствену заштиту, Милка Игњатовић председница већа клијената кутка и Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије. Током свечаности Марини Стојадиновић из Радио Београда уредници емисије „Доживети стоту“ уручена је награда Сребрни знак Црвеног крста.

Црвени крст Крагујевца је кроз претходних десет година не само пружио својм старијим суграђанима простор у коме они исказују своју креативност, задовољавају своја интересовања и ангажују се као волонтери и активисти Црвеног крста, већ и прошао бројне лекције које су помогле у изграђивању добре праксе и служе као узор другим нашим огранцима, али и другим организацијама цивилног друштва које се ангажују у раду са старијима и раде на њиховој социјалној укључености.

Вреди истаћи да је Светска здравствена организација прогласила године између 2021. и 2030. за Деценију здравог старења, као одговор на демографске промене на глобалном нивоу, указујући да је већ више од једне милијарде становника планете старије од шездесет година. Црвени крст Крагујевца је ово одавно разумео и обезбедио својим старијим суграђанима место на коме су креативни, задовољни, маштовити, активни, на коме проводе лепе тренутке са вршњацима, али и на коме волонтирају путем телефона и помажу другим својим вршњацима да буду мање усамљени и активнији. Хвала им на томе и желимо им да првих десет година буде само хватање залета за подвиге о којима ћемо тек причати поводом неког следећег јубилеја.