Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Дистрибуција пакета хране и хигијенских средстава у насељу Зага Маливук


12.03.2021

У организацији Црвеног крста Србије и пројекта Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у подстандардном насељу Зага Маливук у београдској општини Палилула, подељено је 127 пакета хране и 127 пакета хигијенских производа са дезинфекционим средством, за 79 породица.

Дистрибуција пакета хране и хигијенских производа, који садрже и дезинфекциона средства, активно се спроводи у 18 градова и општина широм Србије. У периоду од три месеца, предвиђена је подела 9000 пакета хране и 9000 пакета хигијенских средстава.

Чланица Градског већа, Данијела Мирјанић, захвалила се Црвеном Крсту и ГИЗ-у, са којима већ дужи низ година остварују одличну  сарадњу и додала да је овај пројекат пример добре праксе.

„Влада Републике Србије и Град Београд, без међународних организација и невладиног сектора, свакако не би могао да суочи са разним проблемима са којима се сусреће свакодневно. Претходна година је била прилично изазовна, те је захтевала хуманост на делу и пружање руке својим комшијама. Један од главних циљева јесте инклузија Рома, али при томе не мислимо само на помоћ, већ и на образовање, једнакост и право на пристојан живот.“

Генерални секретар Црвеног крста Србије, Љубомир Миладиновић, изразио је захвалност Немачкој развојној сарадњи на подршци.

„Више од годину дана свет је суочен са кризом са каквом се до сада није срео. Волонтери и запослени у Црвеном крсту свакога дана током епидемије COVIDа-19 показивали су колико је важна људска  солидарност, хуманост и лично пожртвовање. Драго ми је да сте и ви ову посвећеност  препознали и да сте за свог партнера изабрали најстарију хуманитарну организацију - Црвени крст, која у Србији постоји 145 година“, рекао је Миладиновић и додао да је ова организација пружала помоћ најрањивијим категоријама становништва у  различитим  кризама, поштујући своје основне принципе и мисију.

Шеф Одељења за економску сарадњу Амбасаде Немачке у Београду, Кристијан Шилинг, напоменуо је да је пандемијска ситуација унела доста неизвесности у свакодневни живот локалних заједница, а да су маргинализоване групе посебно рањиве. Он је истакао је да је главни циљ овог пројекта побољшање и оснаживање животних услова ромске мањине.

„Пандемија их је много погодила, поготово у погледу личне хигијене, хигијене објеката, санитарних и животних услова у ромским подстандардним насељима. Могуће су опасне последице по ова насеља због неадекватног приступа води, канализацији или губитку електричне енергије“, навео је Шилинг и додао да развојна сарадња подржава напоре релевантних партнера на укључивању Рома кроз холистички приступ, радећи на правном оквиру, институционалном нивоу и директно са погођеним заједницама.

У сарадњи са Националном алијансом за економски развој (НАЛЕД), пројекат „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ ће наставити и активности у циљу информисања, превенције и опоравка маргинализованих породица из 18 градова и општина. Такође, у фокусу ће бити и економско оснаживање Рома и Ромкиња и других маргинализованих група, уз помоћ програма „Заједно за заједницу“, кроз различите видове радног ангажовањ. Овим програмом, који ће се реализовати у шест градова и општина (Алексинац, Крагујевац, Крушевац, Пирот, Суботица и Врање), планирана је и подела још 1200 пакета за 210 породица, што чини укупан број од 24500 пакета помоћи.

Вирус COVID-19 захватио је читаву територију Републике Србије почетком 2020. године, а због животних услова, маргинализоване групе су најпогођеније. Као одговор подршке најугроженијима, мере дистрибуције пакета хране и хигијене намењене су за 4.733 породица.