Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Додела аутоматских спољашњих дефибрилатора (АЕД) гранским спортским савезима


05.06.2024

Данас су у просторијама Црвеног крста Србије Олимпијски комитет Србије, Црвени крст Србије и компанија Мајндреј доделили аутоматске спољашње дефибрилаторе (АЕД) представницима националних гранских спортских савеза чији су спортисти квалификовани за Олимпијске игре у Паризу 2024. године. Том приликом потписан је и Уговор о партнерству између Олимпијског комитета Србије и компаније Мајндреј. Овај документ потписали су председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и Макс Чао, генерални директор компаније Мајндреј за регион југоисточне Европе у присуству председника Црвеног крста Србије проф. др Драгана Радовановића.

Посебан гост на овом догађају био је Њ.Е. господин Ли Минг, амбасадор Народне Републике Кине у Републици Србији.

Присутнима су се обратили председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, генерални директор компаније Мајндреј за југоисточну Европу Макс Чао и Њ.Е. господин Ли Минг.

Радовановић је подсетио на то колико је важно да се поред особе која је доживела нагли срчани застој нађе неко ко је спреман да помогне на брз и адекватан начин и тако спаси живот. Током већ три године, казао је он, Црвени крст Србије обучава грађане како да поступе у случају застоја срца у ванболничким условима применом техника прве помоћи уз коришћење апарата за аутоматску дефибрилацију. Важна и уједно рањива група, објаснио је Радовановић, јесу спортисти због чега је прва фаза обуке била усмерена ка њима. У едукацији која је била спровођена у оквиру кампање Живот у твојим рукама, Олимпијски комитет био је снажан партнер Црвеном крсту.

Радовановић се захвалио компанији Мајндреј будући да донирани апарати могу на терену да спасу живот. „Високо ценимо овај изузетнан гест компаније Мајндреј у виду донације апарата за аутоматску дефибрилацију Олимпијском комитету Србије управо у тренутку када се наш тим припрема за одлазак на Олимпијаду, јер знамо у којој  ће мери то утицати на сигурност српских спортиста на тренинзима и спортским борилиштима.  Част нам је, свакако, што је и Црвени крст препознат као активан партнер у овој активности“ закључио је Радовановић.

Маљковић је поновио колико је био велики значај сарадње између Црвеног крста Србије и Олимпијског комитета у претходном периоду и нагласио да данашња донација апарата за дефибрилацију националним гранским спортским савезима који имају квалификоване спортисте за Олимпијске игре у Паризу представља наставак сарадње којој је циљ да се обезбеде услови за правовремено реаговање у случају изненадних околности. Маљковић се захвалио компанији Мајндреј на великој и значајној донацији и додао: „Ми остајемо опредељени да и у наредном периоду, кроз рад наше Здравствене комисије, а у сарадњи са свим институцијама из области медицине у систему спорта и кроз наш здравствени систем, радимо на унапређењу здравствене заштите наших најбољих спортиста.“ На крају излагања, Маљковић је своју захвалност изразио и амбасадору Народне Републике Кине, господину Ли Мингу и замолио га да  пренесе поруке захвалности колегама из Олимпијског комитета Кине са којим Олимпијски комитет Србије има потписан меморандум о сарадњи.

Господин Чао Макс и Њ.Е. господин Ли Минг  изразили су своје задовољство што се сарадња Србије и Кине наставља у најбољем духу, духу спорта и безбедности у спорту и пожелели нашој делегацији много успеха у Паризу на предстојећим Олимпијским играма.

По завршетку званичног дела догађаја, инструктори Црвеног крста Србије извршили су обуку у мерама оживљавања (кардионпулмоналне реанимације) и примени аутоматског спољашњег дефибрилатора за представнике националних гранских спортских савеза којима је уручена донација. Ова донција омогући ће нашим спортистима да имају брзу и ефикасну помоћ у случају наглог срчаног застоја како на Олимпијским играма, тако и у каснијим активностима током такмичења и на тренинзима.

Аутоматски екстерни дефибрилатор (АЕД) као потпуно безбедан уређај, са потпуном  сигурношћу врши анализу ритма и доноси одлуку о потреби дефибрилације, те корисника води кроз цели поступак оживљавања дајући му вербална и визуелна упутства.

Уколико се дефибрилатор примени у првих 3-5 минута постоји врло висока вероватноћа да ће особа која је доживела срчани застој преживети и успешно се опоравити. Успешна дефибрилација је могућа и касније, али са сваком следећим минутом који протекне од настанка колапса, губи се 7-10% вероватноће за преживљавање и успешан опоравак.

Фото: ОКС