Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Донација хируршких маски за кориснике народних кухиња Црвеног крста Србије


12.06.2020

Београд, петак, 12. јун 2020. године, 11:30 часова – Уз подршку Савезне Републике Немачке, организација Help - Hilfe zur Selbsthilfe, донира 75.400 заштитних маски за реализацију Програма народних кухиња Црвеног крста Србије и волонтере Црвеног крста Београд.

Примопредаја заштитних маски је организована у централном магацину Црвеног крста Србије, Земун, ул. Мозерова 74а. 

У присуству немачког амбасадора у Србији, Њ.Е. Томаса Шиба (Thomas Schieb) Хелп Србија донираће 75.400 заштитних маски у оквиру Немачке развојне сарадње Савезне Републике Немачке, као одговор на ЦОВИД-19 пандемију.

 

Две хиљаде заштитних маски намењене су волонтерима Црвеног крста Београда, док је 73.400 заштитних маски намењено корисницима Програма народних кухиња Црвеног крста Србије.

Овом донацијом обезбеђује се несметан и континуиран рад волонтера, као и наставак примене мера заштите корисника народних кухиња широм Србије.

Набавка заштитних маски у вредности 40.000 евра, обезбеђена је кроз Хелп-ов пројекат “Подршка социо-економској стабилности у региону Западног Балкана 2019-2020”, финансиран средствима Савезне Републике Немачке у оквиру Немачке развојне сарадње.

Александра Бркић, директор Help - Hilfe zur Selbsthilfe у Србији је изјавила следеће:

„Хелп је организација која пружа развојну помоћ и делује у време криза широм света. Пандемија коронавируса и обољења COVID19 погодила је све људе света, без обзира на боју коже и социјални статус. Наша је мисија да помогнемо управо тамо где је потребно, а корисници народних кухиња чине веома осетљиву групу наших суграђана. Овом донацијом, у оквиру Немачке развојне сарадње, омогућава се одређени ниво заштите и корисника и волонтера. Морамо да будемо одговорни према себи и својој околини, како бисмо сви заједно лакше пребродили ситуацију у којој смо се нашли, уз континуирану примену одговарајућих мера заштите, нарочито угрожених група становништва.”

Проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, истакао је континуитет у сарадњи и подршци хуманитарним програмима Црвеног крста Србије од стране Хелп-а и Амбасаде Савезне Републике Немачке.

“У име Црвеног крста Србије, хтео бих да се захвалим Влади Савезне Републике Немачке и  немачкој хуманитарној организацији Хелп на континуираној подршци хуманитарним програмима Црвеног крста Србије. Корисницима Програма народних кухиња од почетка пандемије COVID19 Црвени крст Србије је обезбедио све неопходне мере заштите. Донација коју данас преузимамо у виду заштитних маски ће омогућити корисницима Програма народне кухиње да и у наредном периоду на здравствено безбедан начин преузимају своје куване оброке. Истовремено, део заштитних маски ће бити коришћен за особље које припрема топле оброке. На тај начин обезбеђујемо највиши степен здравствене заштите како оних који користе  оброке тако и оних који их припремају.”

Др Весна Либек, председник Црвеног крста Београда је нагласила.

„Волонтери Црвеног крста су увек у првим редовима хуманитарних програма. То се посебно видело током активности на сузбијању последица пандемије COVID19 и овом приликом желимо да им се захвалимо и изразимо поштовање на огромном доприносу који су остварили својим добровољним радом како у својим локалним заједницама тако и у читавој Републици Србији. Ово је и прилика да позовемо све који желе да се прикључе хуманитарним активностима Црвеног крста.Такође, изражавамо захвалност и донатору који је препознао и подржао волонтере у њиховом хуманитарном ангажовању у мрежи Црвеног крста.“