Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Едукација старијих из Пирота и Димитровграда


05.09.2018

Црвени крст Србије у оквиру пројекта “Иницијатива за социјално укључивање старијих особа” наставља са едукацијама старијих на тему људских права и грађанског активизма, тако да је у уторак 4. септембра 2018. године у просторијама Црвеног крста Пирота организована едукација за 48 старијих жена и мушкараца из Пирота и Димитровграда.

Старији су били у прилици да чују информације о различитим правима и механизмима како да их остваре, али такође су могли да чују и примере о случајевима када су старијима права била ускраћена и када су они сами реаговали, жалили се институцијама које су реаговале у складу са својим овлашћењима штитећи права старијих.

Старији су такође имали примере из својих средина које су поделили са учесницима, али и постављали конкретна питања. Оно што је каракеристично за ову групу и што је истакнуто као проблем је продаја производа и услуга путем телефона или преко интернета који често представља параван за превару, при чему су старије особе смишљена мета. Они сматрају да је то горући проблем који захтева хитно решење од стране државе како би старије особе заштитили од ове врсте финансијског насиља.

Едукацију су држали стручни сарадници Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић.

Пројекат “Иницијатива за социјално укључивање старијих особа” спроводи се уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског Црвеног крста, а њиме у пет земаља региона Западног Балкана координира Црвени крст Србије.