Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Експертски састанак - Оснаживање старијих жена: Превенција насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)


22.09.2020

Црвени крст Србије у сарадњи са Аустријским Црвеним крстом у среду 23. септембра 2020. са почетком у 11 часова организује онлајн експертски састанак под називом „Оснаживање старијих жена: Превенција насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)“

Састанак је део пројекта који Црвени крст Србије већ годину дана спроводи у партнерству са Аустријским Црвеним крстом и Аустријским Институтом за изучавање конфликта, уз подршку Европске уније и Аустријске агенције за развој.

Пројекат има за циљ да се оснаже саме старије жене како би биле безбедније од насиља али и да се утиче на промене социјалних норми. На састанку ће учествовати експерти из Аустрије и Србије, уз учешће Susan Somers председнице Међународне мреже за превенцију насиља над старијим особама као и професорке Patricie Brownell из Сједињених Америчких Држава.

На састанку ће бити приказани резултати квантитативног и квалитативног истраживања. Први део истраживања који ће бити представљен односи се на правни оквир за заштиту старијих жена од насиља и презентацију резултата о насиљу над старијим женама 65-74 година старости.

Овај део истраживања реализован је захваљујући подацима из 2018. године и љубазности ОЕБС, узорком је било обухваћено 448 жена старих 65-74 године. Више од половине жена у Србији искусило је бар неки облик родно заснованог насиља током живота. Међу женама старим 65-74 године 55,4% је искусило неки облик родно заснованог насиља од навршених 15 година, док је у годину дана које су претходиле истраживању такво искуство имало 16% жена ове доби.

Квалитативни део истраживања односи се на резултате 17 фокус група са женама свих генерација из Београда, Сомбора, Панчева и Пирота и 40 интервјуа са социјалним радницима као и са запосленима и волонтерима из Црвеног крста Србије.

Насиље над старијим женама је проблем који је потребно решити и на теоријском и на практичном нивоу. Један од недостатака лежи управо у чињеници да се проучавање овог феномена често налази на „ничијој земљи“ да може да спада у насиље над женама, али и у насиље над старијима. И управо из тог разлога често се суочавамо са ситуацијом недостатка података о насиљу над старијим женама у истраживањима која се баве насиљем над женама. Често се насиље у породици сматра проблемом млађих особа. Већина кампања усредсређена је на питања која погађају млађе жене - па се често користе и млађи модели да повећају свест о породичном насиљу. Међутим, истраживања показују да насиље над женама не престаје како оне старе, једноставно ово насиље постаје мање видљиво.