Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Завршна конференција пројекта „Оснаживање старијих жена: спречавање насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)“


16.11.2021

Конференција пројекта „Оснаживање старијих жена: спречавање насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)“, организована је 10. новембра 2021. године у Клубу посланика у Београду. Овај међународни догађај био је хибридног карактера и обухватио је учешће панелиста из различитих држава али и из различитих сфера рада на превенцији насиља над старијим женама. Учествовали су представници јавног сектора, академије, цивилног сектора, независних регулаторних институција.

Конференција је организована као завршни догађај у пројекту који Црвени крст Србије од 2019. године спроводи у партнерству са Аустријским Црвеним крстом и Аустријским институтом за истраживање сукоба а уз подршку Европске уније и Аустријске развојне агенције. На њој су представљена достигнућа у раду овог двогодишњег пројекта који се паралелно спроводио у Србији и Аустрији кроз заједнички рад партнера и уз сарадњу са јавним сектором и организацијама цивилног друштва. Црвени крст Србије је овај завршни догађај организовао је, у партнерству са Повереником за заштиту равноправности. Наташа Тодоровић, стручна сарадница Црвеног крста и експерткиња за превенцију насиља над старијим особама је водила конференцију и дала контекст пројекта у оквиру кога је остварена значајна сарадња између две државе, али и цивилног, јавног и истраживачког сектора.

У оквиру сесије којом је конференција отворена проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, истакао је да је насиље над старијим женама је посебан облик родно заснованог насиља и јавноздравствени проблем које утиче како на квалитет живота старијих жена тако и на њихово физичко и психичко здравље. У великом броју случајева насиље над старијим женама је продужетак насиља које жене трпе током ранијих животних фаза па старије животно доба само додаје нову основу по којој су оне дискриминисане, а што води у насиље.

Martina Schloffer, шефица операција и међународне сарадње Аустријског Црвеног крста истакла је да истраживања преваленце насиља над старијим женама у Аустрији показала су да је свака четврта (23,8%) старија жена доживела неки облик насиља и злостављања у породици у протеклих годину дана. Више од половине ових жртава у Аустрији није пријавило злостављање.

Nj. E. Nikolaus Lutterotti, амбасадор Аустрије у Београду истакао значај оваквих пројеката којим се јача свест самих старијих жена.

Leonetta Pajer, шефица операција Делегације Европске уније у Београду такође је говорила о заштити жена, укључујући старије жене од родно заснованог насиља и који су то законски оквири у Европској унији којом се штите старије жене од насиља.

Борка Јеремић, шефица канцеларије УНФПА у Београду је најавила да је управо овај пројекат довео до тога да се квантитативно истраживање и подаци за Србију прошире са подацима о насиљу над старијим женама на земље Западног Балкана плус Молдавија и Украјина.

Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности рекла је да је добро да је Србија је направила значајно унапређење у свом законодавном оквиру и на тај начин обезбедила  свеобухватнији и  ефикаснији систем одговора на насиље. Такве активности довеле су до тога да данас имамо повећање броја пријављених случајева насиља што показује да смо превазишли први степеник у борби против насиља – да је срамота пријавити. Ипак, када говоримо о старијим женама, циљ је и даље далеко, јер говоримо о генерацији жена које су навикле да трпе и ћуте – због страха, стида, економске зависности.

Christoph Angster, национални кореспондент за старење Федералног министарства за рад социјалну политику, здравље и заштиту потрошача Аустрије у својој видео изјави, говорио је о ангажовању Аустрије у заштити људских права старијих и значају да се и државе и цивилни сектор укључе у рад Отворене радне групе за старије, како би се обезбедило достојанствено старење.

Kay Patterson, комесарка за старосну дискриминацију, Комисије за људска права Аустралије посебно је истакла значај глобалне сарадње, јер, цитирајући афричку пословицу: за одгајање детета потребно је цело село, а за заштиту старијих од насиља потребна је цела заједница и у овом случају управо је ова конференција добар пример.

H.E. Daniel Emery, the Ambassador of Australia in Belgrade, also pointed out that violence against older women is a consequence of discrimination, a violation of human rights, and that we should pay special attention to the increase in prevalence of violence during the COVID-19 pandemic. It is extremely important to point out that thanks to the Commission for Human Rights of Australia and the Australian Embassy in Belgrade, the film "Open Your Eyes" was dubbed into Serbian and shown in 22 post offices throughout Serbia.

У другом делу конференције је одржан панел на коме су представници институција говорили о феномену насиља над старијим особама, као и различитим облицима сарадње са Црвеним крстом Србије током имплементације пројекта. У овом панелу учествовали су Биљана Зекавица, помоћница министра, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, истичући значај сарадње на овом пројекту који је омогућио да се 209 геронтодомаћица едукује на тему препознавања насиља над старијима и да ће и у будућности да се настави сарадња на пољу боље заштите старијих жена од насиља.

Милисав Миличковић, државни секретар Министарства унутрашњих послова, истакао је да је министарство унутрашњих послова од самог почетка учествовао у свим активностима пројекта и да су сви продукти пројекта (филм, брошуре, лифлети и постери) прослеђени свим полицијским управама у циљу превенције насиља над старијим женама.

Нина Митић, помоћница министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог истакла је значај оваквих пројеката, јер само кроз ове активности едукације и кампање можемо да утичемо на промену социјалних норми.

У оквиру завршног панела партнери на пројекту су говорили о достигнућима у оквиру пројекта, о препорукама за даљу праксу али и измену јавних политика, као и о плановима за даље активности у овој области. У оквиру овог панела је и Татјана Пријић, представница канцеларије Повереника за заштиту равноправности говорила о трајној сарадњи са Црвеним крстом Србије и важном заједничком послу на заштити старијих жена од насиља који неће стати са завршетком пројекта.

Anna Scheithauer из Аустријског Црвеног крста је говорила о резултатима пројекта у Аустрији, а поред квалитативног истраживања и кампања (филм, брошуре) значајно је истаћи да је направљена онлине обука која ће кроз Међународну федерацију Црвеног крста и Црвеног полумесеца бити доступна широм света.

Birgitt Haller, представница аустријског Института за истраживање конфликта говорила о евалуацији пројекта у Аустрији и истакла колико је постигнуто овим активностима.

Наташа Тодоровић је представила резултате и препоруке Црвеног крста Србије: пре свега током ове две године урађено је квалитативно истраживање 157 жена широм Србије учествовало је у фокус групама, а квантитативном делу користили су се подаци, из истраживања “О безбедности и благостању жена у југоисточној и источној Европи”, које је спроведено 2018. године уз подршку Мисији ОЕБС-а у Србији. Овим истраживањем утврђено је да је у Србији 16% жена старости од 65 до 74 године доживело неки облик насиља  након навршене 65. године живота. Пројекат је укључио и активности заговарања: едуковано је преко 220 старијих жена, брендирање возила јавног превоза у пет градова Србије, емитовање видео записа „Отвори очи“ у 22 поште широм земље, као и изложба фотографија у пешачкој зони у Кнез Михаиловој улици којом је у јуну 2021. године обележен Светски дан борбе против насиља над старијим особама. Коришћене су и друштвене мреже инстаграм, Фацебоок и Тwитер. Процена је да је изложбу фотографија у Кнез Михаиловој улици видело 45.000 људи. Тизер кампање на Инстаграму је досегао 38,573 корисника, на Фацебоок-у тај број износи 45,688 корисника, а филм је видело 127,061 корисника. Јавни транспорт: контакт  са постерима за 15 дана кампање имало је 1.319,000 људи. Конференцији је присуствовало 116 људи, од тога је 70 учесника пратило конференцију уживо, а 46 онлине.

Кључне поруке пројекта и конференције за унапређење заштите старијих жена од насиља односе се на унапређење законског оквира како би се препознао посебан ризик и предупредило насиље, унапређење доступности услуга за старије жене, унапређење приступа институцијама, независним телима и правној помоћи, бољу сарадњу између различитих институција али и прецизније дефинисане протоколе за поступање у случајевима пријаве насиља које ће старијим женама обезбедити бржу и садржајнију подршку, рад са починиоцима, едукацију професионалаца, медија и најшире јавности.