Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Заједничка седница два Савета Владе


11.06.2019

У Палати Србија у четвртак 6. јуна 2019. године одржана је заједничка седница Савета Владе за старост и старење и Савета за унапређење међугенерацијске солидарности. Седници је председавала министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Главна тема овог састанка била је превенција насиља над старијима и предстојећи Међународни дан борбе против насиља над старијима 15. јун. Наташа Тодоровић, дипломирана психолошкиња из Црвеног крста Србије као експерт говорила је о насиљу над старијима као јавноздравственом и друштвеном проблем. Истакла је да се овај датум први пут обележио 2006. године, а да се у Србији на иницијативу и у организацији Црвеног крста Србије овај датум обележава се од 2007. године и од тада се редовно обележава код нас. Црвени крст Србије представља пример добре праксе који је овај проблем препознао први у Србији и овај датум препознао и уврстио у свој календар, али је такође био један од оних који су заговарали да се овај датум уврсти у званичан датум Уједињених нација. Већ дуги низ година Црвени крст Србије заговара и за нову Конвенцију о правима старијих особа и због тога је наша организација јако цењена у свету.

У Србији се овај датум сада обележава у партнерству јавног и цивилног сектора. Важан допринос Црвеног крста Србије у овој области су и истраживања која су се спровела у нашој земљи, али и едукације старијих на тему злостављања, посебно уз учешће организација Црвеног крста на терену кроз које смо успели да дођемо и до оних група старијих који спадају у најрањивије (старије жене са села, старије Ромкиње, старије особе са инвалидитетом). Досадашња истраживања су показала да злостављање старијих се

недовољно пријављује и представља врх леденог брега и да је у Србији најчешћи облик злостављања финансијско насиље који износи 11%.

Потребно је сви да радимо на превенцији, јер права старијих данас су наша права сутра.

Наташа Тодоровић је на седници такође презентовала и образац за прикупљање података о програмима међугенерацијске солидарности који ће бити послат локаним самоуправама и организацијама Црвеног крста, да би се прикупиле информације о примерима добре праксе.