Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Изложба „Отвори очи“, Међународни дан борбе против злостављања старијих особа


16.06.2021

Овогодишњи Међународни дан борбе против злостављања старијих особа (WEAAD), 15. јун, Црвени крст Србије обележио је отварањем уличне изложбе фотографија „Отвори очи“ у београдској пешачкој зони на Кнез Михаиловој улици. Десетодневна изложба фотографија представља слике и цитате у циљу подизања свести јавности о злостављању и насиљу усмереним на старије особе и старије жене – једној од табу тема у нашем друштву. Црвени крст Србије од 2019. године реализује пројекат „Оснаживање старијих жена: спречавање насиља оспоравањем социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)“, у партнерству са Аустријским Црвеним крстом и Аустријским институтом за истраживање сукоба а уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског Црвеног крста а који је фокусиран на оснаживање старијих жена како би оне знале своја права и где да се обрате за помоć́ у случају злостављања. Друге активности пројекта обухватају подизање знања и свести неговатеља и професионалаца у пољу социјалне заштите о насиљу над старијим женама и процесима пријављивања насиља, као и заговарање усмерено на промену социјалних норми и понашања шире јавности према злостављању старијих кроз подизање свести. У оквиру пројекта Црвени крст Србије је спровео и прво велико истраживање која се бавило насиљем усмереним на старије жене и од 15. маја започео са едукацијом  200 старијих жена и 200 геронтодомаћица на тему насиља над старијима.

Изложба „Отвори очи“ заснована је на подацима из истраживања али и директним сведочењима старијих особа о различит формама злостављања које су доживеле, а њен визуелни концепт базиран је на идејним решењима које је Црвеном крсту Србије уступила Аустралијска комисија за људска права. Ова изложба је само део шире кампање Црвеног крста Србије а која обухвата  и брендирање возила јавног превоза у пет градова и кратки филм емитован путем екрана у поштама широм Србије.

На отварању изложбе прва је говорила Leonetta Pajer, Шефица операција Делегације Европске уније у Београду и истакла сада већ дугу и успешну сарадњу између Европске комисије и Црвеног крста Србије у области старења и подршке старијим особама, а у склопу повећане пажње коју Европска комисија посвећује демографским променама и старењу на целој европској територији.

Sabine Kroissenbrunner, Заменица амбасадора Аустрије у Србији је говорила о важној спони између заштите људских права и превенције насиља над старијима, али и указала да података и истраживања о феномену злостављања старијих нема ни издалека онолико колико је потребно. Она је подвукла и да насиље обично креће од језика, као и да је криза коју је изазвала пандемија COVID-19 погодила старије на посебан начин и ставила их у специфичне ризике.

Liang Zeng, Заменик амбасадора Аустралије у Србији је говорио о важности успостављања сарадње између Црвеног крста Србије и аустралијске владе, као и о томе да је демографско старење али и све присутније злостављање старијих особа проблем са којим се суочава читава планета те да је на њега потребан заједнички, одлучан одговор. Аустралијски филм „Know the Signs“ послужио је као основа за изложбу „Отвори очи“ а овај материјал добијен је љубазношћу Аустралијске комисије за људска права.

Борка Јеремић, Шефица канцеларије Популационог фонда Уједињених нација у Београду се осврнула на дугачку и ефектну сарадњу између УНФПА и Црвеног крста Србије на програмима везаним за старење и старије, док је Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности још једном указала на важност заједничког рада на спречавању дискриминације која је, када су старије особе у питању, један од последнијх друштвених табуа и феномен који обележава 21. век.

Љубомир Миладиновић, Генерални секретар Црвеног крста Србије је затворио овај догађај подвлачећи посвећеност Националног друштва раду на пољу старења и подршке старијима, уз напоре да се оствари сарадња са што више актера из различитих друштвених области и обезбеди пуно учешће старијих особа у свом процесима који се њих тичу. Програм отварања изложбе водила је и модерирала Наташа Тодорович, стручна сарадница Црвеног крста Србије.

Изложба „Отвори очи“ биће постављена на Кнез Михаиловој улици у Београду до 25. јуна.