Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Кампања: Стоп насиљу над старијим женама


28.05.2021

У оквиру кампање Стоп насиљу над старијим женама представници Црвеног крста Србије су у сарадњи са локалном организацијом, Црвени крст Инђије, одржали две радионице за старије жене на тему насиља над старијим женама. Наведена активност је део пројекта „Оснаживање старијих жена: превенција насиља кроз промену социјалних норми у Србији (EmPreV)“ у оквиру кога се едукују старије жене да препознају насиље, категоришу га али и охрабрују да исто пријаве. Пројекат има за циљ да, поред самих старијих жена, едукује и ширу заједницу и подигне ниво информисаности како би и оне особе које нису жртве насиља могле да га пријаве и тиме помогну онима који су злостављани.

Информативну радионицу је водила Наташа Тодоровић, стручни сарадник Црвеног крста Србије. Учеснице су током радионице могле да се упознају са врстама насиља, како га препознати, као и које институције и процедуре постоје уколико га је потребно пријавити. Саме учеснице су износиле различита искуства у којима се јасно могло уочити колико је насиље над старијим особама, првенствено над женама, заступљено у Србији али и колики степен насиља се уопште и не перципира као врста насиља, већ се сматра нормалним стањем.

На радионици су присуствовале и колеге из Црвеног крста Војводине, а радионица посвећена информисању старијих жена о насиљу се спроводи и у Нишу, Зајечару, Јагодини, Крагујевцу. Радионице у наведеним градовима спроводе локалне организације Црвеног крста.

Типови насиља над старијим женама: физичком, психичком, финансијском, сексуалном, занемаривање, самозанемаривање и напуштање.

ВРЛО ЈЕ ВАЖНО ДА ако приметите било који од знакова повезаних са злостављањем старијих жена, покушате да разговарате са њима или неком особом која им може помоћи. Верујте особи, саслушајте је, можда сте Ви прва особа којој се поверила. Помоć је доступна, зато немојте одлагати прву реакцију како бисте зауставили злоупотребу.

Овај пројект Црвени крст Србије спроводи у партнерству са Аустријским Црвеним крстом и Аустријским Институтом за изучавање конфликта, а уз подршку Европске уније и Аустријске агенције за развој.