Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Кампања "Црвени крст – црвени тепих"


19.08.2019

Овог лета спасени су небројени животи захваљујући добрим људима који промовишу добровољно давалаштво крви и добровољним даваоцима крви.  

У четвртак, 22. августа 2019. у 19:30 часова у Црвеном крсту Србије, Симина 19, ће на свечаности бити уручена признања за допринос кампањи „Црвени крст - црвени тепих“ и помоћ у обезбеђивању резерви крви током лета 2019. године.

На Светски дан добровољних давалаца крви, 14. јуна, лансирана је промотивна  кампања добровољног давања крви “Црвени крст- црвени тепих” са циљем да  усмери пажњу грађана ка  потребама за крвљу и да јасно стави до знања да резерве крви зависе од свих нас.  Посебно смо се усмерили на лето када су  честе  несташице крви а у томе су нам помогле познате личности из сфере јавног живота, културе, спорта и уметности кој су про боно снимиле видео клипове са афирмативним изјавама о давалаштву крви и са позивом на акцију.

Да би се предупредиле сезонске несташице крви које су карактеристичне за лето, и то не само у нашој земљи, Црвени крст Србије  у сарадњи са овлашћеним трансфузијским установама свако лето покушава да давалаштво учини занимљивим и свим грађанима кроз промоцију давалаштва  и путем друштвених мрежа (@ddksrbija), и на друге начине подигне свест о потребама за крвљу које систему здравствене заштите омогућавају несметано функционисање, а свим грађанима који се лече и адекватну терапију.

Сви национални емитери, и велики број локалних медија целог лета емитују видео клипове подсећајући нас на чињенице у давалаштву крви чиме је кампања је добила и на едукативном карактеру. У кампањи учествује 46  јавних личности а свако од њих је својим речима пренео своја искуства о томе зашто је важно дати крв или чињенице о потребама за трансфузијом крви.

Све јавне личности које учествују у овој кампањи су и преко својих друштвених мрежа делиле клипове међу својим пратиоцима, они који су били у граду у време трајања летње кампање подржали су акције давања крви и сами дајући крв, поштујући поруку „Чекам те на акцији“ како се завршава сваки од  46 видео клипова.

Четвртак, 22. августа ове године је и прилика да се захвалимо донаторима и националним емитерима  на несебичној помоћи у име свих грађана који су овог лета добили своју терапију трансфузијом а који су нас подржавали целог лета у промоцији добровољног, анономног и ненаграђеног давалаштва крви.