Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Кампања Црвеног крста Србије поводом 1. октобра Међународног дана старијих особа


05.10.2021

Поводом 1. октобра Међународног дана старијих особа Црвени крст Србије је са партнерима отпочео кампању којом жели да скрене пажњу на један важан проблем о коме се мало прича и недовољно зна. Тај проблем се зове  дискриминација и насиље над старијима. Овом кампањом дајемо допринос превенцији и заштити старијих особа у Србији. Кроз кратак филм “Отвори очи” који нам је уступила  Аустралијска комисија за људска права, ми постајемо и део глобалне борбе за достојанствено старење. Филм је део пројекта „Оснаживање старијих жена: спречавање насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)“, који се спроводи уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског Црвеног крста.

Сама кампања поред филма који ће бити емитован у току тридесет дана на екранима у 17 пошти садржи и брендирање возила јавног превоза у пет градова. Кампању су поред Европске уније, Аустријске агенције за развој, подржали Повереник за заштиту равноправности, Министарство унутрашњих послова, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Популациони фонд Уједињених нација и амбасада Аустралије. Филм „Отвори очи“ је добар пример сарадње свих важних чинилаца у заједници на подизању свести јавности о превенцији насиља над старијима.

На догађају организованом у згради Главне поште у Београду, на сам 1. октобар представљен је кратки филм „Отвори очи“ уз присуство старијих волонтера, али и различитих партнера који подржавају ову кампању. Проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије говорио је о континуираном раду Црвеног крста на превенцији насиља над старијим особама и актуелном пројекту усмереном на подизање свести о насиљу над старијим женама. Бранкица Јанковић, повереник за заштиту равноправности говорила је о дискриминацији према старијима у нашем друштву а која је чест увод у насиље. Заменица аустријског амбасадора у Београду, Karin Traunmüller говорила је о пројекту EmPreV и сарадњи између Србије и Аустрије на превенцији насиља над старијим женама, а заменик аустралијског амбасадора, Liang Zeng о важности јавног промовисања знакова који указују на насиље над старијима како би што шира јавност била у стању да их препозна и пријави. В.Д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић је нагласио да је за Пошту значајно да буде део овакве кампање због тога што су старијима поште важна места на која често одлазе као и да ће емитовање филма бити продужено и након истека тридесет дана због важности теме. Цео догађај је модерирала Наташа Тодоровић, стручни сарадник Црвеног крста Србије и координатор пројекта EmPreV.

С обзиром да је Црвени крст Србије стално на терену и да ми водимо рачуна о ономе што старије особе кажу, Пошта Србије нам је у овом случају врло важан партнер јер је једно раније истраживање које се тиче дигиталне укључености и разговори са усамљеним старијим особама показали да старије особе у Србији више воле да рачуне плаћају у пошти него онлајн, а у већини случајева разлог је што је за њих то нека форма социјалне укључености. Овим филмом желимо да скренемо пажњу старијим особама, али и читавој јавности да препознају и пријаве насиље и да је достојанствена старост оно што свако од нас жели за себе, па зато морамо бити одговорни и да другима то омогућимо. Овде смо заједно за достојанствено старење без дискриминације и насиља. А за нас у Црвеном крсту Србије, а мислим и за остале партнере 1. октобар је сваког дана, сваког дана ми са једне стране помажемо оним старијим особама којима је помоћ потребна, а са друге стране добијамо помоћ од старијих особа и управо је то суштина, старији нису пасивни примаоци помоћи, већ су и активни чланови друштва, а насиље не треба да буде део њиховог живота.