Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

КЕП 3 пројекат „Унапређење вештина смањења ризика од катастрофалних догађаја и пракси којима се гради отпорност“


20.05.2019

Црвени крст Србије већ три године реализује пројекат под називом „Унапређење вештина смањења ризика од катастрофалних догађаја и пракси којима се гради отпорност“.У питању је међународни пројекат којим кординира Институт за јавно здравље Италије, а у пројекат су укључени Институти за јавно здравље Србије, Албаније, Црне Горе и Северне Македоније, као и Црвени крст Србије. У четвртак 16 маја у великој сали Црвеног крста Србије одржана је завршна конференција на којој је представљена важна компонента пројекта која се односила на развијање модула за обуку, па је сваки Институт за јавно здравље имао задатак да развије по један модул као платформу за едукацију која би у наредном периоду могла да постане део обука.

Други практичан део пројекта реализован је 17. маја 2019. године у Младеновцу где је у магацину Црвеног крста Србије одржана показна вежба, са циљем унапређења знања и вештина у одговору на јавноздравствене изазове током несрећа.

Задатак Црвеног крста Србије био је и да Институтима за јавно здравље из региона пружи практичну обуку кроз симулацију одговора на природну непогоду која је обухватила евакуацију становништва, постављање шаторског насеља, дистрибуцију хране као и одржавање хигијене у шаторском насељу. Током симулације представници Института из региона и из Србије могли су да поставе питања, као и да дају своје сугестије и предлоге за унапређење јавно здравственог одговора у несрећама.

Ова обука још једном је показала значај учења практичних вештина и значај симулације, али је такође још једном потврдила и чињеницу да је Црвени крст Србије један од лидера у региону у овој области и да поседује  искуство које је од великог значаја за планирање одговора на несрећу. У раду Црвеног крста Србије превенција јавно-здравствених ризика и партнерства са различитим институцијама представља важан део успеха нашег Националног друштва. Пројекат су у Црвеном крсту Србије координирали Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић.