Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ


07.11.2022

Црвени крст Србије, као једна од потписница Повеље о клими и животној средини која усмерава колективну акцију хуманитарних организација у одговору на климатске промене и кризе животне средине, се придружује потписницима Повеље у позиву доносиоцима одлука на COP27 у Sharm el- Sheikh да удвоструче напоре

  • да се отклоне најпогубније последице климатских промена по људе и њихову животну средину смањењем емисија гасова стаклене баште,
  • да се обезбеди задовољење хуманитарних потреба и пружи подршка људима да се прилагоде садашњим и растућим претњама које климатске промене и еколошке кризе представљају заједницама широм света.

Не можемо више да чекамо да делујемо.

Најновији извештај IPCC-a o uticaju klimatskih promena, prilagođavanju i ranjivosti не оставља сумњу да климатске промене доприносе хуманитарним кризама. Ове промене већ утичу и угрожавају животе и егзистенцију милиона људи, често оних који су већ рањиви и маргинализовани и који су томе најмање допринели. Хуманитарне организације виде овај утицај у свакодневном раду, од поплава и недостатка хране и воде које су повезане са сушом, до пораста нивоа мора који угрожава животе приобалних заједница, екстремних врућина и хладноћа, чешћих и интензивнијих екстремних временских појава. Климатске промене представљају озбиљан притисак на способност људи да се изборе са њеним последицама, као и способност хуманитарног сектора да одговори на потребе људи погођених овим последицама.

Заједница потписника Повеље о клими и животној средини расте и данас има преко 300 хуманитарних организација које раде у преко 100 земаља на локалном, националном и међународном нивоу. Ово одражава посвеćеност хуманитарног сектора да се у значајној мери одговори на потребе и подрже најугроженији и да се минимизира сопствени утицај на животну средину.

Одлучни смо да делујемо, али то не можемо сами.

(51) Bojan of Serbia on mountain rescue and climate - YouTube