Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Конференција „Међугенерацијска солидарност и достојанствено старење”


21.02.2018

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Кабинетом министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику у уторак 21. фебруара 2018. године у Дому Народне скупштине Републике Србије организовали су конференцију под називом „Међугенерацијска солидарност и достојанствено старење”. Порука конференције је креирање свести о важности међугенерацијске солидарности, не само позив на равноправност и међугенерацијку одговорност, већ њихова комплементарност која треба да нам омогући креирање јавних политика које ће смањити јаз између генерација и јаз у друштву у целини, а уједно створити услове за стварање друштва за све генерације.

На конференцији о међугенерацијској солидарности говорили су: Маја Гојковић, председница Народне скупштине; Драгана Калиновић, директорка РФ ПИО – Пензијски систем Србије заснован на принципима међугенерацијске сарадње и солидарност; Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за унапређење међугенерацијске сарадње и солидарности – Активна и достојанствена старост; Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Брига државе о старим особама и промоција Пензионерских картица за све пензионере у Србији; Сузана Мишић, директорка Установе Геронтолошки центар Београд – Унапређење квалитета живота корисника Геронтолошког центра Београд кроз програм усавршавања личних компетенција и вештина; Гордана Бјелобрк, Републички завод за статистику – Нови изазови у промени старосне структуре становништва Републике Србије. Конференцији је присуствовало преко 150 учесника различитих генерација.

На конференцији су додељене повеље најистакнутијим волонтерима и старијим особама који су победили на конкурсу „Гласа осигураника” за најлепшу песму/причу о солидарности међу генерацијама. Један од добитника повеље је волонтер Црвеног крста Србије Славиша Петров који већ дуги низ година волонтира у Програму бриге о старијима у Црвеном крсту Параћина. Волонтирајући на овом програму Славиша редовно посећује 15 старијих особа, поклањајући старијима 15 до 20 часова свог слободног времена вођен алтруистичким мотивом да помогне онима којима је помоћ потребна и тиме промовишући међугенерацијску сарадњу у својој средини.

Након конференције је у Влади Србије одржана конститутивна седница Савета за унапређење међугенерацијске сарадње и солидарности чији је члан и представник Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић.