Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Конференција о доступности бањских услуга за особе са инвалидитетом


31.08.2023

Конференција „Живот је бања“ одржана је 29. августа 2023. године на општини Врачар. На конференцији су представљени резултати истраживања приступачности бања. Истраживање је спроведено у шест бања широм Србије, и то у Кањижи, Селтерс Бањи, Бањи Ковиљачи, Врњачкој Бањи, Гамзиграду и Рибарској Бањи.

Више од половине особа са инвалидитетом у Србији (56 одсто) није боравило у некој од домаћих бања у последњих пет година, а иако скоро сви сматрају да би требало чешће да иду у бање, половина одустаје јер неприступачности бањских услуга и објеката, а остало због немогућности добијања средстава за боравак у бањи од фонда РФЗО или ПИО, односно немогућности самофинансирања, показало је истраживање о приступачности бања које је представило Савез за приступачност Србије.

Поред Наташе Тодоровић, стручног сарадника Црвеног крста и координатора пројекта, на конференцији су говорили: Иван Дивац, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности, Слађана Ђукић, помоћник министра. здравља, Снежана Поповић, помоћник министра за јавна улагања, Љупка Михајловска, Савез за приступачност Србије.

Наташа Тодоровић је истакла да приступачност значи пуно и једнако уживање људских права за особе са инвалидитетом, приступачност значи и приступ здрављу и рехабилитацији, приступачност значи и достојанство, приступачност представља борбу против дискриминације и укључивање у друштво. Приступачност значи и да бринемо о запосленима, ако су бање приступачне, смањује се ризик од повреда и дугорочно се штити здравље запослених и побољшава квалитет услуге. Наташа Тодоровић је истакла и да баријере, укључујући негативне ставове, утичу на особе са инвалидитетом, смањују њихово учешће у друштву, спречавају њихову равноправност, доводе до зависности, подривају самопоуздање и доводе до стигматизације. Зато је важно да јавне политике и услуге буду инклузивне и доступне свима.

Љупка Михајловска из Савеза за приступачност Србије представила је резултате истраживања који показују да је неприступачност бањских услуга и објеката једнако велика препрека за боравак особа са инвалидитетом у бањама као и проблем финансирања тог боравка.Истраживање се састојало од утврђивања колико су бање архитектонски приступачне, али и доступне у смислу услуге и колико су приступачне њихове веб странице. Разматрано је и задовољство корисника бања који су особе са инвалидитетом, као и могућност залагања за измене прописа који се односе на приступачност. Оцењивало се да ли испред зграде има приступачан прилаз, улаз и паркинг, да ли постоје лифтови, да ли су шеталишта довољно широка, да ли постоје прагови између просторија. Процењиване су и собе, висина и ширина лежаја, приступачност тоалета, базена и хидромасаже, као и могућност обиласка околине.

Конференција је део пројекта „Јачање отпорности старих и особа са инвалидитетом током КОВИД-19 и будућих катастрофа“ који финансирају Европска унија и Аустријска развојна агенција, а координира Црвени крст Србије. Конференција је била активност једног од 11 микрогрантова реализованих у Републици Србији.