Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Истраживање „Праћење фактора ризика по здравље неформалних неговатеља у Републици Србији“ представљено је у нашој Авлији одрживог развоја у Богатићу


12.06.2020

У Богатићу су у среду 10. јуна представљени резултати истраживања “Праћење фактора ризика по здравље неформалних неговатеља у Републици Србији”. Истраживање је спроведено уз подршку Кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику. Општи циљ истраживања био је да се сагледају утицај и ефекти неформалне неге на физичко и ментално здравље неговатеља/ца и да се израде препоруке за планирање и развој јавних политика којим би се побољшао квалитет живота и промовисало унапређење здравља неформалних неговатеља/ица, али и које би омогућиле да њихов рад буде видљивији, као и њихов допринос дуготрајној нези. Нега и брига за чланове породице било да се ради о старијим особама или о деци са инвалидитетом представља важно јавноздравствено питање које утиче на квалитет живота милиона људи широм света. Овај “свакодневни посао” често утиче на квалитет живота и здравље оних којима је нега потребна и о којима неформални неговатељи/це воде рачуна, али такође утиче и на квалитет живота и здравље оних који негу пружају.

О значајној улози коју имају неформални неговатељи говорили су Мирољуб Николић, директор Caritas-a Шабац, Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић и Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Наташа Тодоровић представила је резултате истраживања које је спроведено управо током епидемије COVID-19.

Неформални неговатељи/це испуњавају важан јаз у пружању социјалне заштите и неге привремено али и дугорочно. С обзиром да је њихова улога од пресудног значаја потребно је да се разуме утицај неге на физичко и ментално здравље неговатеља. У целом свету 70 – 95% свих потреба за негом покривају неформални неговатељи.

Истраживање је спроведено током априла и маја месеца 2020. године, а узорак је обухватио 112 неговатеља, просечне старости 51.1 године. Највећи број неформалних неговатеља је женског пола (80%). Неформални неговатељи у просеку пет година негују члана породици.

42,9% испитаника процењује да њихово здравље није ни лоше ни добро.

Неформални неговатељи/це се уобичајено суочавају са бројним задацима које извршавају свакодневно, али такође се суочавају и са изазовима. Међутим ово нису уобичајена времена. Пандемија је само још више усложнила живот неговатеља/ца и ситуацију и околности са којом се свакодневно суочавају. Додала је страх, анксиозност и изолацију веć́ стресној ситуацији. Постојеће рутине у обављању активности неге су морале да се напусте и да се неке активности раде на другачији начин.

Неформални неговатељи/це суочени са претњом коју са собом носи овај вирус нашли су се у ситуацији која представља двоструку претњу, да се сами не заразе, па неће имати ко да брине о њиховим најмилијима, али и ситуација да не заразе особу коју негују. 40% испитаника сматра да им је здравље више угрожено у односу на период пре пандемије корона вируса.

Оно што је неформалним неговатељима најпотребније су услуге управо услуге предаха 39,3%.