Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Крв је потребна и зими


13.01.2021

Ова зима је по много чему специфична, али свакако није, као ни читава година, по потребама за јединицама крви за систем здравствене заштите.

Зима је период када смо, уобичајено, услед празника које проводимо са породицом као и временских услова, мање посвећени одазиву на акције добровољног давања крви

Ове године имамо и додатни проблем - део грађана је оболео од короне, део њих се опоравља од болести па је смањен и одзив здраве популације која може дати крв.

Све наведено значајно утиче на обезбеђење потребних резерви крви у здравственом систему.

Да се давањем крви не угрожава здравље и да је давање крви безбедно за сваког здравог појединца и у време короне, те да се предузимају неопходне епидемиолошке мере на свакој акцији добровољног давања крви показаће и ове зиме запослени у седишту  Црвеном крсту Србије и Београда који ће у петак, 15. јануара у 11:00 часова организовано дати крв на акцији Црвеног крста Вождовац  у трансфузиомобилу код Тржног центра „Бањица“ у Београду.

Иако је још увек велики број болница у „ковид систему“ крви увек треба. Треба је за онколошке, хематолошке пацијенте, за породиље, за санирање хитних стања...

Неке операције се можда могу одложити али се живот не може одложити - неким људима живот зависи од тога да ли смо као здрави појединци спремни да помогнемо. Треба знати и да поједини пацијенти који се лече од ковида такође примају трансфузију крви због придружених болести...а болест не бира.

Искажимо заједно солидарност према свима који се лече у систему здравствене заштите и у овој зимској кампањи добровољног давања крви и дајмо крв.

Aкције можете пратити на www.redcross.org.rs

Чекамо вас на акцији!

За више информација: 062 880 15 20