Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

ЛЕТО НА МОРУ


23.07.2018

Дечије одмаралиште Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ посетио је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије. Гости одмаралишта прошлог викенда били су и новинари „Информера“, „Новосадске телевизије“, „Делта телевизије“, Радио Београда, руског портала „Сеница“, портала „Блакан Експрес“, „Сремске телевизије“, телевизије „Коперникус“ и „Илустроване политике“.

Минстарство за рад, запошљавање, борачка и социјалана питања Републике Србије определио је ове године 20 милиона динара за опоравак деце корисника народних кухиња и деце из удањених сеоских средина.

„Министарство ће наставити да финасијски подржава Црвени крст. Деца су ми показала који састојак недостаје нашем друштву, а то је љубав“, изјавио је новинарима  министар Ђорђевић након обиласка радионица Црвеног крста и разговора са децом, волонтерима и домаћинима из Црвеног крста Србије.

У одмаралишту ће током летње сезоне на опоравку бити 1.679 .децe, а у време посете министра и новинара  у Баошићима је  боравило 246 и то:

 • 64 деце корисника народних кухињаи хуманитарне помоћи из удаљених    сеоских средина, чији је боравак омогућило министарство за  рад, запошљавање , борачка и социјалана питања,
 • 50 деце са Косова и Метохије  у организацији  Покрајинске организације Црвеног крста Косова и  Метохије,
 • 50 децеиз Врања чији је боравак омогућила Скупштина града  и Црвени крст Врања,
 • 47 децесамохраних родитеља и деце лошијег материјалног стања из Пожеге,Опатије и Тузле чији је боравак омогућила организација „Народна помоћ Француске“,
 • 22 деце из Београда чији су боравак на мору омогућили грађани Београда уплатом на рачун Црвеног крста Србије преко улатнице „Инфостана“,
 • 7 деце из Ћићевца која су била најуспешнији учесници Петог фестивала позоришних представа  организованог  у оквиру програма „Промоција хуманих вредности“.
 • 6 децекорисника народних кухиња и хуманитарне помоћи из удаљених сеоских средина чији опоравак је омогућила компанија „Jупол“.

Програм летње школе за децу у одмаралишту, у време посете новинара, реализује 7 младих волонтера Црвеног крста Рума.

Црвени крст Србије  и ове године упућује  на опоравак  децу кориснике народних кухиња  и ђаке пешаке  из Републике Србије. Средства за опоравак деце прикупљена су од грађана Београда тако што је са мартовском уплатницом „Инфостана“ стигла и појединачна  уплатница Црвеног крста Србије којом се грађани позивају да учествују у овој акцији.

До 30. јуна 2018.прикупљено 3.322.859,65а у акцији је учествовало 8.197 домаћинстава из Београдакоје су уплатиле средства за опоравакдеце на мору. Поред грађана Београда позиву Црвеног крста Србије одазвало се и 24 фирми и предузећа која су својим средствима помогли опоравак деце корисника народних кухиња и ђака пешака. Најмања уплата на уплатници Црвеног крста Србије износила је 10 динар, а највећа 50.000 динара. Банка „Поштанска штедионица“ ослободила је провизије све уплате грађана за ову намену.Од ових средстава на мору ће боравити 101 дете  корисник народних кухиња и ђак пешак,из 4 средине  у Србији ( Београд,Жабаљ,Инђија и Димитровград). Деца која се упућују на опоравак узраста су од 7 до 14 година старости, а опоравак сваке групе траје 10 дана.

Поред Београђана и  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије определило је 20 милиона динара за опоравак 670 деце корисника народни хкухиња и хуманитарне помоћи из удаљених сеоских средина у одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићу. Захваљујући овом  министарству опоравком на мору обухватиће се деца из 36 средина у Србији.

Поред ове деце током лета 2018. у Дечјем одмаралишту Црвеног крста Србије боравиће и:

 • 300 деце у организацији Црвеног крста Косова и Метохије,
 • 100 деце смештених у хранитељске породице у организацији Црвеног крста Сремска Митровица (од којих је 50 деце из Шапца, 50 из Сремске Митровице),
 • 92 деце од средстава  и у организацији Црвеног крста  Стара Пазова, Суботица и Пећинци,
 • 75 деце из средстава Скупштине града Новог Сада у организацији Црвеног крста Новог Сада,
 • 50 деце из средстава Задужбине Драгутина и Катице Ђукановић (корисници су деца из четири  дома Звечанска бр.7 у Београду),
 • 50 деце из дома за незбринуту децу у Милошевцу,
 • 50 деце из Санског Моста чији је боравак омогућио Црвени крст Стара Пазова,
 • 50 деце СКУД-а „Стојановић“ из Приједора
 • 20 деце ометене у развоју у организацији Дома „Ветерник“,
 • 11 првонаграђених ученика основних и средњих школа (ликовни, литерални радови и видео продукција)  који су учествовали на конкурсу Црвеног крста Србије  „Крв живот значи“,

       Током овог лета, у реализацији Летње школе подмлатка Црвеног крста Србије у Баошићима, учествоваће 57 едукованих младих волонтера из 15 организација Црвеног крста (Штрпце, Лепосавић, Зубин Поток, Ћићевац, Власотинце, Свилајнац, Краљево, Аранђеловац, Рума, Нови Сад, Кикинда, Стари град, Вождовац, Мионица и Ивањица).