Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Летње шеме


09.08.2019

У сред руже ветрова које растерују болести плућа на 22 km од Алескандровца, 22 km од Врњачке бање и 22 km од Бруса у одмаралишту Црвеног крста Алескандровца у Митровом Пољу, на 700 метара надморске висине овога лета 155 малишана из Београда прћака се у базену са минералном водом. Благодети ове котлине у којој се сударају континентална и медитеранска клима, где су лета подношљиво топла, пре више од пола века Милутин Андрејић, чије име сада носи одмаралиште Црвеног крста, ослушкујући крекет жаба зими схватио је да ту постоје топли извори. На дубини од око 140 метара пронађена је топла вода која данас пуни базен одмаралишта. Мулутин и његова супруга посветили су свој живот деци незнаној, сиромашној и тужној. Полако је ницало одмаралиште које и данас постоји с истом наменом:да усрећи децу чије је детињство тешко. Око одмаралишта шума, поље, река, спортстки терени, нетакнута природа и само једана продавница. Довољно, да се напуне батерије и ресетује дан. Са малишанима су волонтери Црвеног крста Звездаре и Вождовца с којима се деца играју и уче да постану добри људи. Има и спасилаца на базену.

Црвени крст Београда је и ове године уз уплатницу „Инфостана“ упутио позив Београђанима и компанијама да учествују у акцији „Покажи им шта заиста значи љубав“. На позив Црвеног крста одазвало се 7.303 домаћинстава и правних лица. Акцију је подржао и Секретаријат за социјалну заштиту града Београда кроз финасирање програма „Помоћ маргинализованим групама становништва на територији града Београда. У акцији је прикупљено 3.123.212 динара који су били довољни за опоравак две групе деце из социјално угрожених породица Београђана.

Смене трају по седам дана, мада деци то изгледа краће. Кад мрак обузме околна брда и успава ливаде, у одмаралишту креће забава. Ту су „Шиз фриз“, маскенбали, избор за мис и мистера и тако редом. Све док их музика не успава око десет увече. А онда остаје само река да без одмора протиче и жубори до следећег летњег дана.

Колико ће то боравак овој деци променити живот нико не зна, али се сви надају да ће им срећни летњи дани грејати суморније ноћи. И тако до следећег виђења. Сада су деца стекла нове пријатеље, понеко и љубави, а колико ће све то трајати-остаје време да процени.