Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Линија између живота и смрти


25.05.2022

„Већина вас већ су потврђени хероји спортских борилишта, данас постајете хероји хуманости и одважности. Савладаћете вештину прве помоћи приликом наглог срчаног застоја у ванболничким условима, а то значи, научићете како да спасете живот“, казала је др Љубица Алексић у Бачкој Паланци пред почетак обуке спортских радника у оквиру кампање „Живот у твојим рукама“, коју спроводи Црвени крст Србије у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.

Данашњем семинару присуствовали су генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић, председник Скупштине општине Бачка Паланка Милан Чавић, председник Црвеног крста Војводине Дејан Укропина и секретар Црвеног крста Бачка Паланка Бранислав Шобот.

Миладиновић је истакао циљ кампање – да се код што шире јавности подигне свест о важности познавања мера пружања прве помоћи – и подсетио на речи Божидара Маљковића, председника Олимпијског комитета Србије, да је „Живот у твојим рукама“ један од најзначајнијих догађаја за безбедност спорта и за његов развој.

Према речима Чавића, локална самоуправа чврстог је става да би све спортске дворане и спортски савези требало да имају апарат за спољашњу дефибрилацију, чије су руковање данас савладали полазници обуке, и који купује драгоцено време до доласка хитне медицинске помоћи.

Срчани застој може бити први сигнал да нешто са срцем није у реду код људи који су се сматрали здравим, скренуо је пажњу Укропина и нагласио да минути несреће представљају линију између живота и смрти, а да та линија може да одведе у сусрет животу уколико се примене мере прве помоћи. 

„Спортске манифестације за спортисте су физички напорне, док су за публику емотивно захтевне. У оба случаја може да се догоди срчани застој. Ви ћете бити део армије која је обучена да пружи помоћ и која ће моћи да сачува живот“, казао је он обраћајући се едукантима у сали.

„Сви сте имали успешне каријере као спортисти, а сада као тренери. Знам да имате енергије и воље да своја знања стечена данас на обуци пренесете даље“, рекао је Шобот.

Међу бројним спортистима и спортским радницима који су прошли данашњу едукацију били су Тања Медвед и Миленко Зорић. Зорић ће сарадњу са Црвеним крстом Србије наставити као промотер кампање.

Акценат кампање  “Живот у твојим рукама” јесте на едукацији грађана да реагују у тренуцима наглог застоја срца јер су, када срце стане, први минути драгоцени и спасавају живот. Извођењем мера оживљавања “купујемо драгоцено време” до доласка медицинске службе јер само чекање на хитну помоћ или помоћ лекара без адекватне помоћи може довести до смртног исхода. Обука подразумева, уз уобичајене технике прве помоћи, употребу апарата за аутоматску дефибрилацију намењеног немедицинском кадру.

Мото кампање је: Покренути неком срце најплеменитија је ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће. Свако треба да зна како.

Промотери кампање су наши најпознатији спортисти: Асмир Колашинац, Милош Теодосић, Зорана Аруновић, Бобан Марјановић и други.