Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца у посети мигрантском центру у Крњачи


17.02.2023

Данас је шефица кластера за централну и југоисточну Европу Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца Марија Кристенсен стигла у Србију како би се упознала са развојем глобалног пројекта у коме учествује Србија као земља на мигрантској рути. Заједно са делегацијом Међународне федерације и представницима Црвеног крста Србије који спроводи пројекат, Кристенсен је посетила центар за мигранте у Крњачи.

Пројекат под називом „Превенција, оснажење, заштита људи на мигрантској рути кроз Србију“ започео је априла прошле године и током девет месеци више од 2000 миграната прошло је кроз низ радионица које су водили запослени Црвеног крста у сарадњи са својим волонтерима. Едукација у мерама прве помоћи и заштите од трговине људима коју подразумева пројекат одвија се у четири центра у Србији: Крњача, Врање, Тутин и Обреновац.

Кристенсен и представници Црвеног крста Србије Центар су посетили у циљу унапређења програма заштите  и помоћи људима у покрету и јачања капацитета оних који им свакодневно пружају подршку. У овом Центру тренутно је смештено око 500 особа из различитих делова света: Бурунди, Сирија, Авганистан, Русија, Украјина.

Уз старање о здравственом стању и хуманитарним потребама становника Центра, Црвени крст ради на подизању свести деце миграната о различитости и толеранцији, организује разноврсне хуманитарне активности и од стране миграната и тражилаца азила препознат је као организација којој се верује.