Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Међународни дан борбе против злостављања старијих особа: Вебинар „приступ правди“


17.06.2021

Поводом Међународног дана борбе против злостављања старијих особа (WEAAD), Црвени крст Србије је са интернационалним партнерима 15. јуна 2021. године организовао вебинар „Приступ правди“. Главни партнер у организацији овог догађаја била је Међународна мрежа за превенцију злостављања старих (INPEA), а међу осталима су биле Светска здравствена организација, НВО Комитет за старење, UN DESA и друге агенције УН. Догађај је организован у оквиру пројекта  „Оснаживање старијих жена: спречавање насиља оспоравањем социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)“, који Црвеи крст србије од 2019. године реализује у партнерству са Аустријским Црвеним крстом и Аустријским институтом за истраживање сукоба а уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског Црвеног крста.

Овогодишња тема Међународног дана борбе против злостављања старијих особа била је Приступ правди за старије особе, поготово у контексту пандемије COVID-19 која је довела до пораста злостављања и занемаривања старијих особа у институцијама за дуготрајну негу и у заједници. Не само да је насиље различитих врста порасло током ове кризе већ су се и старије особе суочиле са вишеструким препрекама у приступу правним лековима у погледу доступности, приступачности, прекомерних кашњења и накупљених судских процеса.

Догађајем је модерирала Silvia Perel-Levin, представник мреже INPEA у УН и Председавајућа НВО Комитета за старење, Женева, а уводничари су били:

  • Susan Somers, Председница мреже INPEA
  • e. Federico Villegas, Стални представник Аргентине при УН у Женеви, копредседавајући Групе пријатеља људских права старијих особа, Женева
  • e. Enrique Austria MANALO, Стални представник Филипина при УН, Њујорк

У панелу експерата који су учествовали на овом догађају били су:

  • Claudia Mahler, Независни стручњак за уживање свих људских права старијих особа
  • Maria Soledad Cisterna Reyes, Специјални изасланик Генералног секретара УН за инвалидитет и приступачност
  • Etienne Krug, Директор одељења за социјалне одреднице здравља, Светска здравствена организација
  • Tlaleng Mofokeng, Специјални известилац о праву свакога на уживање највишег могућег стандард физичког и менталног здравља (чека се потврда)
  • Наташа Тодоровић, Програм менаџер за здравство, Црвени крст Србије и представник мреже INPEA за Европу
  • Bill Mitchell, Главни адвокат, Townsville Community Law Inc, Аустралија

Догађају је присуствовало више од 350 учесника – експерата, организација цивилног друштва, представника институција и влада – из читавог света. Био је обезбеђен симултани превод на немачки, француски, руски и шпански као и на интернационални знаковни језик.

Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије је у својој дискусији говорила о пројекту, као и недавном истраживању Црвеног крста Србије о насиљу над старијим женама указујући да иако се студија првенствено бавила приступом правди у случајевима насиља над старијим женама и старијим особама, треба схватити да су баријере у приступу правди у било којој другој области живота, од имовине до остваривања права на здравствену заштиту и подршку у социјалној заштити, подједнако стварне а представљају облик структурног насиља и над старијим особама. Правосудни систем је у великој мери још увек слеп за старије особе баш као што у значајној мери и оне нису свесне својих законских права и постојећих механизама. Повећавање осетљивости система за године  је тек један корак у правом смеру, и мора се размишљати и о потреби образовања старијих особа о правима која имају и ресурсима којима располажу, о охрабривању и подршци на сваком кораку.