Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Међународни дан несталих, понедељак 30. август


26.08.2021

Међународни дан несталих, дан када се сви заједно сећамо несталих особа, када позивамо на  солидарност са члановима њихових породица и право породица да знају судбину својих вољених несталих у сукобима, обележава се у целом свету сваке године 30. августа.

Црвени крст Србије поклања посебну пажњу решавању питања несталих лица у оружаним сукобима, као хуманитарном питању од непроцењивог значаја за породице несталих лица али и читаве заједнице. Решавање судбине несталих јесте приоритетна активност Службе тражења Црвеног крста Србије. 

Црвени крст и ове године скреће пажњу јавности да ни тридесет година од почетка ратних сукоба на просторима бивше Југославије хиљаде породица нису сазнале истину о судбини својих најмилијих, живе у неизвесности и још увек чекају на одговор.

Ове године, поводом обележавања Међународног дана несталих у понедељак 30. августа, одржаће се комеморативне конференције за штампу и окупљања у више градова Србије:

У Београду, на тргу Николе Пашића, окупљање чланова породица од 11 часова код пулта Црвеног крста Србије,

У Краљеву, испред Скупштине града, свечана Саборничка сала (средњи улаз), окупљање чланова породица у 11.30 часова,

У Нишу, испред Градске куће, у улици 7. јула 2, окупљање чланова породица од 9.30 часова,

У Грачаници, код споменика у центру Грачанице, окупљање чланова породица у 11 часова

Комеморативна конференција за штампу биће одржана у понедељак, 30. августа у Скупштини града Београда са почетком у 12 часова уз обраћање господина Душка Челића, председника Координације српских удружења несталих, убијених и погинулих лица, госпође Јелене Стијачић, шефице Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста, господина Љубомира Миладиновића, генералног секретара Црвеног крста Србије и господина Вељка Одаловића, председника Комисије за нестала лица Владе Републике Србије. Након Конференције за штампу, сви присутни гости и чланови породица несталих прошетаће до споменика посвећеном свим несталим лицима у сукобима од 1991. до 2000. године у парку Ташмајдан и положити венац и цвеће.

Обраћања које ће упутити председник Координације српских удружења породица несталих лица, шефица Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста и генерални секретар Црвеног крста Србије биће прочитана од стране представника истих организација на комеморативним конференцијама у Краљеву и Нишу и на скупу породица у Грачаници.

Чланови породица несталих и њихови гости ће и у Краљеву, Нишу и Грачаници након комеморативних конференција или програма, положити венце и цвеће на споменике који симболизују страдање њихових вољених чланова породица.