Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Међународни дан старијих особа: Отварање изложбе фотографија „Ми смо шампиони“


02.10.2018

1. октобар, Међународни дан старијих особа ове године обележен је отварањем изложбе фотографија у пешачкој зони Београда, под називом „Ми смо шампиони“. Ова изложба је организована у партнерству Црвеног крста Србије и Повереника за заштиту равноправности кроз пројекте „Иницијатива за социјално укључивање старијих особа“ и „Мост разумевања – међугенерацијска солидарност“ а уз разумевање и подршку кабинета Министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику

Обележавање Међународног дана старијих особа, по двадесетосми пут, ове године је посвећено равноправности и људским правима старијих, а у складу са седамдесетом годишњицом усвајања Универзалне декларације о људским правима. Изложба фотографија „Ми смо шампиони“ слави достојанство и допринос старијих особа у друштву, подсећајући, такође и да је социјална укљученост старијих у свим областима важна за развој сваког друштва. Додатно, учешће познатог америчког фотографа Харвија Лојда на изложби који не само да је са пуне 92 године и даље активан и ствара, већ је и целокупну своју поетику променио након што је ушао у девету деценију живота, на најбољи начин демонстрира вредност здравог и активног старења.

Изложба је свечано отворена 1. октобра 2018. године у пешачкој зони Београда, програмом на коме су учествовали представници Црвеног крста Србије, Повереника за заштиту равноправности, старији и млађи волонтери Црвеног крста, младе добитнице награда за радове посвећене теми старења и старости у Србији, Амерички амбасадор, Његова екселенција Кајл Скот, представник канцеларије Европске уније Ингве Енгстром, као и Харви Лојд, фотограф. Програм је водила Наташа Тодоровић, стручни сарадник Црвеног крста Србије.

Председник Црвеног крста Србије, Проф. др Драган Радовановић је говорио о свим активностима које Национално друштво спроводи за старије и заједно са старијима, од традиционалних програма помоћи, па преко група самопомоћи за старије особе до иницијатива за социјално укључивање и међугенерацијске сарадње. Посебно је наглашен значај регионалног пројекта „Иницијатива за социјално укључивање старијих особа“ који у пет држава Западног Балкана координира Црвени крст Србије, а уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског Црвеног крста.

Повереник за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је о значају међугенерацијске солидарности и сарадње и пројекту „Мост разумевања – међугенерацијска солидарност“ који прикупља литерарне, ликовне и фото радове ученика основних школа на тему старења и старијих у Србији.

Представник Европске уније, Ингве Енгстром говорио је о демографским променама које су веома изражене у Европи и потреби да се друштва прилагоде старењу популације кроз адаптирање тржишта рада, веће препознавање доприноса који старије особе дају друштву и оснаживање старијих да задрже контролу над својим животима и што дуже живе у добром здрављу.

Амерички амбасадор, Кајл Скот је говорио о томе да и државе у којима демографско старење још увек није тако изражено треба да се припремају за будућност у којој ће бити потребно прилагођавање већем уделу старијих у становништву, подсећајући да оне могу да уче од држава које се данас са овим суочавају и проналазе решења, попут Србије.

Харви Лојд, фотограф који је са деведесет две године и даље активан и креативан говорио је о неопходности препознавања да су управо данашње старије особе креирале друштво у коме сви живимо и да оне заслужују поштовање, љубав и сваку врсту подршке. Он се и захвалио Црвеном крсту Србије на организацији ове изложбе подвлачећи њену достојанственост и иновативност. 

Изложба „Ми смо шампиони“ биће доступна у београдској пешачкој зони до седмог октобра.