Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Међународни дан старијих особа, 1. октобар


30.09.2021

Поводом обележавања 1. октобра Међународног дана старијих особа Црвени крст Србије вас позива у петак 1. октобра 2021. године у 9 часова у зграду Главне поште у Београду, Таковска 2.

На овом догађају биће промовисан кратки филм „Отвори очи“ који је настао у оквиру пројекта „Оснаживање старијих жена: спречавање насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (ЕмПреВ)“, а уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског Црвеног крста. Сам филм заснован је на кратком филму који је Црвеном крсту Србије љубазно уступила Аустралијска комисија за људска права.

Филм ће бити емитован у поштама широм Србије током месеца октобра, у циљу превенције насиља над старијим особама. С обзиром да је Црвени крст Србије стално на терену и да ми водимо рачуна о ономе што старије особе кажу, Пошта Србије нам је у овом случају веома значајан партнер јер је раније истраживање које се тиче дигиталне укључености старијих као и разговори са усамљеним, старијим особама показало да старије особе у Србији више воле да рачуне плаћају у пошти него онлајн, а у већини случајева разлог је што је за њих то нека форма социјалне укључености.

Овај догађај део је веће јавне кампање Црвеног крста Србије – започете 15. маја – укључивања читавог друштва у превенцију насиља над старијим женама и старијим особама. Кампања обухвата и брендирање возила јавног превоза у пет градова као и фото-изложбу у Кнез Михаиловој улици у Београду а која је била организована у јуну, поводом Светског дана борбе против насиља над старијима.

У оквиру овог пројекта Црвени крст Србије едуковао је 208 старијих жена на тему превенције насиља над старијима, као и 225 геронтодомаћица које раде са старијима и често су прве које могу да упозоре на насиље које је усмерено на старију особу.

У оквиру пројекта је такође урађено и велико истраживање о насиљу над старијим женама а резултати су објављени у публикацији Црвеног крста Србије „На ничијој земљи - родно засновано насиље над старијим женама (65+) у Републици Србији“.

Кампање у оквиру пројекта подржали су Повереник за заштиту равноправности, Министарство унутрашњих послова, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Популациони фонд Уједињених нација и Аустралијска амбасада. Филм „Отвори очи“ је добар пример сарадње свих важних чинилаца у заједници на подизању свести јавности о превенцији насиља над старијима.

На промотивном догађају у Главној пошти учествоваће проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, Зоран Ђорђевић, директор Поште Србије, Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, и представници осталих партнера на пројекту.

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба.

По пројекцијама Уједињених нација, до 2050. године ће свака шеста особа на планети бити старија од 65 година, док је за Србију процена да ће већ до 2041. године свака четврта особа бити старија од 65 година. Ово значи да се свет неумитно мења и да се друштво и јавне политике морају плански прилагодити промени у популацији.

У том смислу неопходно је окупити креаторе и доносиоце стратешких одлука и политика као и грађане, укључујући старије, на заједничком задатку како би се услуге здравствене и социјалне заштите учиниле свима доступним, пензионо и инвалидско осигурање обезбедило финансијску сигурност, а различите друге услуге, укључујући транспорт и услуге у заједници обезбедиле достојанствено старење и квалитетнији живот у старијем животном добу.