Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Милион километара у име хуманости


09.05.2022

Полагањем венца на спомен-плочу која се налази на  згради Југословенске  кинотеке, месту где је 6. фебруара 1876. године основано Српско Друштво Црвеног крста, у то време згради Београдске општине - саграђене 1846., и посетом изложби „Заборављени јунак – др Владан Ђођевић“у Малој галерији Дома Војске Србије, оснивачу и Црвеног крста у Србији, Црвени крст Србије започео је обележавање Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Светски Дан Црвеног крста  ове године обележава се под слоганом Међународне федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца ''Заједно чинимо свет хуманијим.''

Централном догађају у просторијама Црвеног крста Србије присуствовали су високи званичници и волонтери наше организације чија мрежа покрива целу територију Србије. Том приликом, присутнима су се обратили председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић и наша позната кошаркашица, која је уједно и промотерка кампање Црвеног крста Србије „Живот у твојим рукама“, Наташа Ковачевић Стојаковић.

Радовановић је подсетио да је настојање да се ублажи патња рањеника током ратних времена пре 159 година био повод за оснивање Међународног покрета Црвеног крста. Истакао је да су догађаји и у нашем добу, које карактеришу недаће људи, позив да се посветимо доброчинству и да развијемо емпатију. Представио је широк спектар активности које обавља Црвени крст и указао на најважнијe резултате у последње две године. „Црвени крст је на читавој територији Републике Србије помогао најугроженије поделивши 500.000 пакета хране и хигијене, реаговао на 132.000 позива људи за набавку хране, лекова у време ванредног стања, подржавши 1.200.000 грађана у процесу вакцинације. Наши волонтери су уложили око 800.000 волонтерских часова пружајући помоћ најугроженијима. Примили смо пола милиона телефонских позива пружајући важне информације и психосоцијалну подршку суграђанима. На обављању поверених задатака, волонтери и запослени су прешли око 1.100.000 километара, уз снажну подршку партнера и сарадника.“

Председник Црвеног крста Србије је подвукао значај велике породице волонтера који су увек спремни да дају све од себе у име вредности које промовише Црвени крст. Он се захвалио на помоћи свима који су учествовали у раду Црвеног крста током година и подсетио на речи блаженопочившег патријарха Павла: „Када се дете роди цео свет се радује а оно плаче, живимо тако да када умремо цео свет плаче а ми се радујемо.“

Речима: " Чинимо добра дела јер тако стварамо бољи свет,“ завршио је свој говор проф. др Радовановић.

Министарка Кисић указала је да су нас године пандемије ставиле пред задатак који смо могли да пребродимо само у чврстом заједништву, а да је улога Црвеног крста била у том задатку велика. Она је указала на дуготрајно партнерство и велики број пројеката које Министарство и Црвени крст остварују и честитала волонтерима и члановима Црвеног крста празник. „Користим прилику да потврдим јасну опредељеност Републике Србије да настави са подршком Црвеном крсту Србије како бисмо нашу заједницу учинили још хуманијом и солидарнијом“, закључила је министарка.

Посебан акценат на прослави стављен је на кампању „Живот у твојим рукама“ коју је Црвени крст Србије покренуо прошле године.

Наша кошаркашица Ковачевић је, говорећи о свом мотиву да се прикључии кампањи „Живот у твојим рукама“ која промовише едукацију о мерама прве помоћи приликом наглог срчаног застоја, истакла како је од великог значаја да сви научимо да помогнемо унесрећеном уколико доживи застој срчаног рада. Она је истакла да је веома срећна што је прошла едукацију и што ће бити у прилици да помогне уколико затреба.

У Београду су уз подршку Скупштине града Београда, 7. маја увече  у боје Црвеног крста били осветљени: Бранков мост и мост на Ади, Палата „Албанија“ и Фонтана на тргу Славија.

Овим догађајима започела је недеља Црвеног крста у оквиру које је планиран низ активности широм Србије.