Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Министар Зоран Ђорђевић у посети Дечијем одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићима


22.07.2019

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић са својим сарадницима, посетио је Дечије одмаралиште Црвеног крста Србије у Баошићима, које је први пут након 35 година од изградње реконструисано захваљујући средствима која је обезбедило ресорно министарство. У пратњи делегације био је представник Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, конзул Зоран Дојчиновић.

 

Дочекали су их проф.др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије, Бошко Митрашиновић, секретар Црвеног крста Војводине, и Момчило Бјеливук, управник Одмаралишта са сарадницима.

За реконструкцију објекта издвојено је 30 милиона динара, у оквиру Споразума о сарадњи, који су потписали министар Ђорђевић и генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић у априлу ове године, а чија је укупна вредност 433.300.000 динара.

У одмаралишту Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићима ће током летње сезоне, од 18. јуна до 31. августа 2019. године, на опоравку бити 1.830 децe.

У време посете министра Ђорђевића у одмарилишту Црвеног крста Србије борави 247 деце и то:

-50 деце из енклава на Косову и Метохији (из Вучитрна, Обилића,Ораховца,Истока и Пећи) чији је боравак омогућила Покрајинска организација Црвеног крста Косова и Метохије,

-63 деце корисника народних кухиња и хуманитарне помоћи са фокусом на удаљене сеоске средине, чији боравак финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије,

-34 социјално најугроженија деца из Београда, Oџака и Љига чији су боравак на мору омогућили грађани Београда уплатом на рачун Црвеног крста Србије преко улатнице „Инфостана“,

-50 социјално најугроженије деце из Београда, Срборана и Мионице чији опоравак је омогућила компанија „Jупол“.

-50 деце чији је боравак омогућио Црвени крст Републике Српске

“Веома сам задовољан што смо успели да деци обезбедимо објекат за рехабилитацију и рекреацију какав и заслужују. Деца су наш приоритет и ресорно министарство ће наставити да улаже максималне напоре како би им омогућили све што им је потребно”, рекао је Ђорђевић.

“Радови су тренутно прекинути због туристичке сезоне и боравка деце у одмаралишту али ће бити настављени у септембру. Тада ће бити обновљена фасада, кров и санирана кухиња где се припремају оброци. У следећој фази планирано је да се ради реконструкција подова и санитарне вертикале у објекту Б – каже проф.др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије. Он истиче да овај објекат није место где деца само долазе да се купају и сунчају, већ се упознају с разним вештинама и новим другарима.

Деца која ће ове године бити на мору у одмаралишту Црвеног крста Србије су деца из: енклава на Косову и Метохији, деца корисници народних кухиња и из породица које примају пакете хуманитарне помоћи, деца из хранитељских породица, ђаци пешаци, деца из социјално угрожених породица грађана Београда, деца из домова за незбринуту децу и деца која су добила наградно летовање од Црвеног крста Србије.

Деца која се упућују на опоравак узраста су од 7 до 14 година старости, опоравак сваке групе траје десет дана, у Одмаралишту имају 5 оброка и дневне и вечерње едукативне и забавне радионице које заједнички реализују с волонтерима Црвеног крста. На плажи одмаралишта дежурају обучени спасиоци Црвеног крста док је за непливаче организована и школа пливања.

Средства за боравак деце и њихових васпитача обезбедило је: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, грађани Београда преко уплатнице која је достављена уз рачун „Инфостана“, средствима организација Црвеног крста у градовима и општинама, Покрајинске организације Црвеног крста Косова и Метохије, донацијом скупштина градова Новог Сада и Врања, донацијом компаније „Јупол“ и средствима Црвеног крста Републике Српске.

Током овог лета, у реализацији Летње школе подмлатка Црвеног крста Србије у Баошићима, учествоваће 55 едукованих младих волонтера из 20 организација Црвеног крста (Вождовац, Врање, Горњи Милановац, Грачаница,  Зрењанин, Зубин Поток, Инђија, Ковин, Косовска Митровица, Краљево, Мионица, Неготин, Нови Сад, Панчево, Рума, Свилајнац, Стари град, Ћићевац, Шабац и Штрпце).

У време посете министра Дечјем одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићима своја искуства и остварену сарадњу са Црвеним крстом Србије у опоравку деце су разменили Брано Дурсун, председник Црвеног крста Републике Српске, који је био у посети деци чији је боравак обезбедио Црвени крст Републике Српске и представници компаније ЈУБ који су обезбедили средства за опоравак 50 деце и реализовали са Црвеним крстом Београд програм основне едукације кроз тренинг за 50 младих и радно способних суграђана како би поспешили самосталност у молерским и декоративним пословима. Компанија ЈУБ је током своје посете за 247 деце која су се налазила у Одмаралишту обезбедила пригодан поклон пакет.

Током посете министар Зоран Ђорђевић је обишао радионице које се реализују за децу у оквиру програма Летње школе подмлатка Црвеног крста Србије у Одмаралишту у Баошићима и део завршених радова на обнови објеката Дечег одмаралишта Црвеног крста Србије “Криста Ђорђевић” у Баошићима.