Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Млади и превенција насиља над старијим женама


04.03.2020

Црвени крст Србије наставља са реализацијом пројекта “Оснаживање старијих жена: превенција злостављања кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)” . Тако да је 2. марта у просторијама Црвеног крста Палилула организована друга фокус група, окупивши десеторо младих људи који су са нама разговарали на тему насиља над старијим женама.

Ова радионица показала је став младих да насиље треба адекватно казнити, али када се насиље деси системски одговор често изостаје. По мишљењу наших саговорника, жене су двоструко рањиве и под ризиком од насиља, зато јер су жене и зато јер су старије. За младе је важно променити став о старијима, борити се против стереотипа и предрасуда, јер оне често и представљају увод у насиље. А и сами старији треба више да се социјализују, да када оду у пензију не буду изоловани, потребно је да се друже. Сада у Београду има пуно садржаја који могу да омогуће различите активности. Такође је једна од препорука младих да треба поставити границе, по њиховом мишљењу насиље постоји и у институцијама, али о томе се мало прича и потребно је и о томе мало проговорити.

Сви учесници су се сложили да млади могу да буду неки мост између својих родитеља и њихових родитеља, ако у породици дође до неких проблема. У вођењу фокус групе учествовали су проф. др Бојана Матејић, др Милутин Врачевић и Наташа Тодоровић. У дискусији је учествовало десет младих особа. Питање младих упућено нама: шта је следећи корак како заштитити старије жене?

Овај пројекат финансира Европска унија и Аустријска агенција за развој.