Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Мониторинг посета партнерима из Северне Македоније


17.03.2023

У оквиру пројекта ”Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током кризе Kовид-19 и будућих криза“ које финансирају Европска унија и Аустријска развојна агенција, а којим координира Црвени крст Србије реализованa је посета партнерима из Северне Македоније. У периоду од 12. до 14. марта 2023. године представници Црвеног крста Србије били су у мониторинг посети партнерима у Црвеном крсту Републике Северне Македоније и НВО Хуманост. Сврха посете је и да се пружи адекватна подршка партнерима током имплементације трогодишњег пројекта.

Наташа Тодоровић, координаторка пројекта и др Милутин Врачевић су током првог дана посете имали састанак са генералним секретаром Црвеног крста Републике Северне Македоније Саит Саитијем и разговарали о реализацији пројекта и наученим лекцијама, као и будућим плановима везаним за пројекте намењене старијим особама. Првог дана посете одржан је састанак и са координаторком пројекта Љупком Петковском и координаторком микрогрантова Жаклином Поповић. Део пројекта који се односи на здраво старење реализује се у складу са већ постојећим плановима и у складу са пројектом. Микрогрантови се такође имплементирају у складу са планом и представници Црвеног крста су реализовали мониторинг посете организацијама у циљу пружања подршке и провере досадашње имплементације. Током посете организован је и  обилазак  НВО Алцхајмер из Скопља који реализује један од 10 микрогрантова. Главни циљ њихових активности је целоживотно учење и обука старијих особа на различите теме које унапређују знање подижу свест о здравим стиловима живота и социјалној укључености старијих особа. Предавачи и радионичари у оквиру овог пројекта су експерти из различитих области, али и познате личности.

Представници Црвеног крста Србије имали су и састанак са Маријом Бабамовом из НВО Хуманост, ради се о организацији која је у оквиру пројекта задужена за заговарање за дуготрајну негу и увођење интегрисаних услуга за старије особе и особе са инвалидитетом.