Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Мониторинг посета Црвеном крсту Суботица


30.01.2024

У понедељак 29. јануара 2024. године су координатори пројекта „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током кризе ЦОВИД-19 и будућих криза“, Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић посетили црвени крст Суботица, један од центара у којима су током претходне три године спровођене активности директне подршке старијим особама и особама са инвалидитетом. Током ове посете, акценат је био на активностима здравог старења и разговору са самим корисницима који су изразили велико задовољство структурираним активностима које су са њима радили волонтери. Пројекат су оценили као важан и користан за њихово здравље и радионице су редовно трајале дуже од предвиђених сат времена на захтев самих корисника.

Њихова нада је да ће у неком наредном пројекту са сличним фокусом бити прилике и за јаче акцентовање међугенерацијске солидарности, односно активности у којима ће заједнички учествовати особе старије и млађе генерације. Предложено је да се у будућим пројектим после предавања о здравој исхрани стави у задатак старијим и млађим особама да спреме храну од истих намирница, да би се видело како која генерација види здраву храну.

Такође, наглашено је да су физичке активности током радионица биле врло корисне и многи су наставили да их раде индивидуално код куће, а предлог је да у неком будућем пројекту у физичке активности буде укључен и плес.

Пројекат финансирају Европска унија и Аустријска развојна агенција, а њиме у пет земаља региона координира Црвени крст Србије.

„Ја сам била као стара машина коју су они очистили за ново коришћење. Створили су нову љубав и ја сам још увек ту.“ – Габи.

„У овим активностима осећаш да си нешто добио али и да си нешто пружио. Од ’физичких вежби’ се и боље психички осећам.“ – Мара.