Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Мониторинг посета Црвеном крсту Црне Горе, пројекат Јачање отпорности на КОВИД-19


27.10.2021

Између 20. и 22. октобра представници Црвеног крста Србије били су у мониторинг посети Црвеном крсту Црне Горе. Наташа Тодоровић, координаторка пројекта „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током кризе КОВИД-19 и будућих криза“ и др Милутин Врачевић су током ове посете имали састанак са Јеленом Дубак, генералном секретарком Црвеног крста Црне Горе као и са сарадницима националног друштва који учествују у спровођењу активности пројекта.

На састанку са Јеленом Дубак и пројектним тимом, разговарало се о постигнутим резултатима и наредним планираним активностима, а посебна пажња посвећена је раду телефонских центара за подршку који су током прве године имплементације пројекта почели са пружањем психолошке прве помоћи, психосоцијалне подршке и информација старијим особама и особама са инвалидитетом. Погоршање менталног здравља, поготово код особа које иначе припадају потенцијално рањивим групама је један од значајних негативних ефеката пандемије КОВИД-19, па је пројекат током прве године фокусиран на подршку у овој  области популацијама старијих особа и особа са инвалидитетом. Током ове мониторинг посете одржани су и састанци са координаторима задуженим за остале активности у пројекту: помоћ у новцу и ваучерима, истраживање и јавно заговарање.

Током посете представници Црвеног крста Србије су обишли и центар за пружање телефонске подршке у Никшићу и на лицу места се уверили у функционисање овог вида подршке. Пројекат у овом тренутку има тридесет оваквих центара на шест пројектних локација у региону Западног Балкана, где су активности координиране од стране националних партнера и Црвеног крста Србије а пројекат се спроводи уз подршку Европске Уније и Аустријске развојне агенције.