Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Мониторинг посета Caritas-u у оквиру пројекта “Јачање отпорности на КОВИД-19”


10.11.2022

У периоду од 2. до 4. новембра 2022. године представници Црвеног крста Србије били су у мониторинг посети Caritas-u који своје активности спроводe на Косову*. Наташа Тодоровић, координаторка пројекта „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током кризе КОВИД-19 и будућих криза“ и Милош Тодоровић су током првог дана посете имали састанак са координатором пројекта Бобаном Мирковићем, извршним директором Алфредом Пјетријем, координатором за психосоцијалну подршку Арбеном Кеком и Дон Виктором Сопијем, генералним директором организације Каритас Косова. Током посете разговарало се о свим сегментима пројекта, о хуманитарнoj помоћи, али и о значају унапређења менталног здравља старијих особа и особа са инвалидитетом кроз активности психосоцијалне помоћи, али и о заговарању за препознавање дуготрајне неге у контексту достојанственог старења.

У току првог дана посете приказане су активности здравог старења у Урошевцу и Призрену, где су старији говорили о својим активностима и групама самопомоћи и колико су оне важне за њих како у циљу унапређења физичког и менталног здравља тако и у циљу укључивања у друштво и заједницу.

Другог дана посете представници Црвеног крста Србије посетили су старије особе и њихове активности које се спроводе у Звечану. Главни закључак је да су старији мотивисани за ову врсту активности и подршке уживо кроз активности здравог старења.

Овај пројекат се спроводи уз подршку Европске уније и Аустријске развојне агенције.

 

* Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова