Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Обележено 30 година рада Црвеног крста Републике Српске


27.06.2022

Црвени крст Републике Српске обележио је 23. јуна 2022. године на Палама 30 година постојања и рада. Обележавање овог значајног јубилеја почело је одржавањем Свечане седнице Скупштине Црвеног крста Републике Српске (ЦКРС) где су уручена признања истакнутим бившим радницима, волонтерима ЦКРС, као и партнерима и пријатељима из Црвеног крста Србије. Признања су, између осталих, примили и: др Раде Дубајић, генерални секретар Југословенског Црвеног крста у периоду оснивања, др Бранислав Љиљак, волонтер Црвеног крста Србије и Срета Јанковић некадашњи запослени радник у Хуманитарном бироу Југословенског Црвеног крста.

На свечаној академији, која је организована у Културном центру овим поводом, истога дана у вечерњим сатима,  председник ЦКРС Брано Дурсун је изјавио: „Од самог почетка рада Црвеног крста Републике Српске суочили смо се са огромним потребама нашег друштва, дубоком хуманитарном кризом која је угрозила на стотине хиљада живота. Ратна дешавања свакодневно су односила људске животе, а услед таквих дешавања на десетине хиљада породица раздвојено је од својих најмилијих“.

Он је истакао да постојање Црвеног крста представља гарант континуитета хуманитарног одговора кроз генерације и управо је на таквом путу и у циљу основан. Такође је навео да је током најтежих година за организацију помоћ и сарадња са Југословенским Црвеним крстом и Црвеним крстом Србије била од непроценљивог  значаја.

„Током ратних година више од 500.000 људи напустило је своје домове, а Црвени крст је запримио и дистрибуирао стотине тона хуманитарне помоћи“, нагласио је Брано Дурсун.

Представник Црвеног крста  Србије др Драган Лазић истакао је да је Црвени крст Србије  био  уз Црвени крст Републике Српске  од оснивања и биће и у будућности, јер су то братски партнерски односи.

„Наша сарадња у будућности ће бити конкретна и директа, заснована на принципима Црвеног крста и идеји у свету која постоји преко век и по, а у Србији 146 година. То је идеја за човека, брига о човеку, те ублажити људску патњу“, истакао је др Лазић и честитао 30 година постојања и рада Црвеног крста Републике Српске.

Председник  Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је на Свечаној седници   на обиљежавању 30 година Црвеног крста Републике Српске да је дубоко уверена  да без хуманости, солидарности и друштвене емпатије, дугорочно нема ни успешне  нити срећне заједнице.

"Недостатак солидарности, дијалога и разумијевања, између политичких заједница, као и између појединаца, нужно води ка неспоразумима и конфликтима. Утолико је улога Црвеног крста значајнија, јер јача друштвену кохезију и гради мостове између људи", рекла је Цвијановићева у обраћању на академији Црвеног крста Републике Српске.

Она је подсетила  да су први испити Црвеног крста Републике Српске били уједно и најтежи, те да су положени са највишим оценама, захваљујући пожртвованости и хуманости радника и волонтера који су несебично помагали бројним људима којима је помоћ тих година била потребна.

„Честитам вам јубиларних 30 година постојања и рада, са жељом да останете свијетао примјер хуманости на који сви можемо да се ослонимо и угледамо", изјавила је Цвијановићева.

На свечаној академији премијерно је приказан документарни филм „Стазама хуманости“.