Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Обележен Европски дан борбе против трговине људима


19.10.2018

Црвени крст Србије је поводом Европског дана борбе против трговине људима, 18. октобра 2018. године  у сарадњи са Викимедијом Србија, фондацијом Унитас и Тимском иницијативом младих Факултета политичких наука на Факултету политичких наука у Београду организовао семинар “Знањем против трговине људима” на ком су као предавачи учествовали вршњачки тренери Црвеног крста Србије у области превенције трговине људима. Учесници овог семинара су студенти Факултета политичких наука, а успешни чланци ће бити објављени на Викимедијином сајту и доступни широј јавности на коришћење.

Црвени крст Београд је у 16 часова у Кнез Михајловој улици игроказом “замрзнутих слика” у коме су волонтери указали на опасности и последице које носи проблем трговине људима и нагласио потребу информисања о проблему и мерама заштите пролазницима пешачке зоне у центру Београда. Припрему волонтера за уличну манифестацију су засладила пецива припремљена у посластичарници „Багел бејгл“ чиме је узајамно потпомогнут рад НВО Атина и Црвеног крста Србије у борби против овог глобалног проблема.

Истога дана  са почетком у 20 часова, у „Театру 78“ одржана је и  позоришна представа “Распродаја” аматерског позоришта из Шида чији су глумци волонтери Црвеног крста. Колажне сцене представе приказују врбовање жртава, увлачење у замке трговаца људима, сурову експлоатацију и патњу кроз коју пролазе жртве али и мере предострожности које сваки појединац може предузети како би заштитио себе и своје ближње. Представа на креативан и иновативан начин осветљава сложеност проблема и положај жртава трговине људима.

Европска Комисија је 2007. године прогласила 18. октобар за Дан борбе против трговине људима. Од тада се у свим земљама чланицама ЕУ организују активности на националном нивоу којим се жели скренути пажња јавности на опасности и последице трговине људима. Догађаји који се организују тим поводом имају велики превентивни значај, јер информишу јавност о овом феномену, који представља један од најтежих облика кршења људских права. Последљих десет година у Републици Србији се овај датум обележава као и у другим земљама Европе – конференцијама, трибинама и другим релевантним активностима које додатно расветљавају проблем пред очима јавности.