Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Обележен Међународни дан несталих лица – 30. август


30.08.2022

Поводом обележавања Међународног дана несталих лица, 30. августа 2022. године у Прес центру УНС-а у 12 сати одржана је конференција за медије у организацији Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, уз подршку Црвеног крста Србије и Међународног комитета Црвеног крста.

На конференцији за медије у Београду су говорили:

  • Душко Челић, председник Координације
  • Мартина Фава, представник Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста у Београду
  • Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије
  • Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије
  • Драгана Мајсторовић, мајка несталог Ивана Мајсторовића, која је казивала стихове своје песме ‘‘Н.Н. лица'', посвећене свим несталим лицима.

Након одржавања конференције, учесници скупа су код Споменика несталим и страдалим лицима у ратовима 90-их, на простору бивше СФРЈ у Ташмајданском парку положили венац и цвеће. Учесници су носили по један цвет, који симболизује нестало лице.

Истовремено, у организацији Кооординације, МКЦК и Црвеног крста Србије програми обележавања Међународног дана несталих одржани су и у Краљеву, Нишу и Грачаници.

Црвени крст Србије поклања посебну пажњу решавању питања несталих лица у оружаним сукобима, као хуманитарном питању од непроцењивог значаја.

Према подацима Међународног Комитета Црвеног крста, у региону се данас тражи још 9.876 лица, несталих током ратова 90-их година на просотру бивше Југославије. Од почетка 2022. године, до краја јула месеца, расветљена је судбина свега 56 лица.

На овим догађајима ангажовани су млади волонтери Црвеног крста који су грађанима делили флајере са пригодним порукама и подацима о несталим лицима на простору бивше Југославије.  

На нивоу Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца се такође већ дуги низ година континуирано улажу напори да се пружи помоћ у успостављању породичних веза и тражењу несталих чланова породицама из мигрантске популације дуж мигрантских рута ка Европи. 

Црвени крст Србије део је пројекта и члан Радне групе “Trace the Face”, јединствене алатке за тражење лица из мигрантске популације путем објаве фотографије тражиоца.

Ове године за Међународни дан несталих, МКЦК заједно са националним друштвима Црвеног крста и Црвеног полумесеца из Европе покренуо је дигиталну кампању за нестале мигранте под називом #NoTraceOfYou.

Уређена је веб страница која је посебно посвећена овој кампањи и несталим мигрантима, која се може погледати на линку www.notraceofyou.org.

Према подацима Међународне организације за миграције ИОМ (https://missingmigrants.iom.int), у 2021. години близу 3,300 миграната је изгубило живот или се воде као нестали у покушају да дођу до Европе.

Music video - Playing for Change (International Day of the Disappeared 2022 | ICRC:

https://www.youtube.com/watch?v=WJsWWTpagUQ