Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Обележен Међународни дан породице


20.05.2019

У Палати Србије поводом Међународног дана породице 15. маја одржан је округли сто под називом “Старење и међугенерацијска солидарност: стари и нови изазови”. Ове године посебан акценат је стављен на климатске промене и на Циљ одрживог развоја број 13. Округли сто су организовали Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Повереница за заштиту равноправности, Црвени крст Србије и UNFPA. Циљ округлог стола био је да се истакне значај породице, као и значај међугенерацијске солидарности, да се истакну изазови и скрене пажња на примере добре праксе.

Министарка проф. др Ђукић Дејановић поред осталог истакла је примере добре праксе који се реализују кроз различите пројекте у локалним заједницама и свакако потребу да свака локална заједница препозна допринос свих генерација и омогући свим генерацијама да развију свој пуни потенцијал. Марија Раковић из УНФПА говорила је о значају међугенерацијске сарадње за развој једног друштва, а Емила Спасојевић из канцеларије Повереника за заштиту равноправности истакла је податке из истраживања која је повереница радила са Црвеним крстом Србије и која представљају значајан допринос у разумевању положаја старијих особа у друштву.

У име Црвеног крста Србије говорила је Наташа Тодоровић, психолог и експерт у овој области, истичући чињеницу да је за развој солидарног друштва важно да што више промовишемо позитивне примере, да солидарне особе морају да постану наши хероји. И наравно увек морамо да имамо на уму да уколико дискриминишемо неког на основу година, ми у ствари дискриминишемо себе у будућности, а да дискриминишући младе ми заборављамо какви смо ми били као младе особе. Солидарно друштво је друштво у коме постоји разумевање, толеранција и одговорност свих генерација. Што се тиче климатских промена и последица које оне изазивају, важно је имати на уму две ствари, а то је да старије особе могу бити група која је у ризику када до неке кризе дође, али и да су група која представља наш ресурс у знању када је реч о припреми и одговору на кризу и ту је неопходно да нађемо баланс како бисмо били ефикасни.