Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Обележен Светски дан менталног здравља


11.10.2021

Организације Црвеног крста Србије у градовима и општинама обележиле су Светски дан менталног здравља - 10. oктобар различитим активностима, укључујући предавања, радионице и уличне манифестације, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Светски дан менталног здравља обележава се већ готово три деценије, од 1992. године и ове године је тема била „Ментално здравље у неравноправном свету“ а посебан акценат стављен на неопходност доступности услуга менталног здравља за све, нарочито у условима глобалне пандемије КОВИД-19 која је поред других ефеката, у великој мери негативно утицала и на ментално здравље популације широм света.

Светка здравствена организација наглашава да се добро ментално здравље назива и „емоционалним здрављем“ или „благостањем“ и оно је једнако важно као и добро физичко здравље. Добро ментално здравље карактерише способност особе да испуни бројне кључне функције и активности као што су способност учења, управљања својим емоцијама, изградње односа са другим особама, ношења са непредвиђеним околностима и неизвесношћу у животу.

Многи људи који живе са проблемом менталног здравља, или се код њих ови проблеми тек развијају, покушавају да ово прикрију јер се плаше реакција других. Међутим, проблеми са менталним здрављем су врло уобичајени и ово је важно имати на уму да би се са њих уклонила стигма. По резултатима различитих истраживања, у просеку једна од шест особа у току недељу дана доживи неки од уобичајених проблема менталног здравља. Приступ услугама менталног здравља неједнак, јер између 75% до 95% особа с менталним поремећајима у државама са ниским и средњим приходима уопште не може да приступи услугама менталног здравља, а приступ у земљама са високим приходима није значајно бољи. Недовољно улагања у ментално здравље у односу на укупне здравствене буџете доприноси бројим недостацима у домену лечења, дијагностиковања и подршке за особе са проблемима менталног здравља.

Стигма и дискриминација код људи са менталним обољењима не утичу само на физичко и ментално здравље тих особа, већ и на њихове могућности за образовање, њихове тренутне и будуће приходе и изгледе за запошљавање, а такође имају велики утицај на њихове породице и блиске особе. Пандемија КОВИД-19 додатно је истакла утицај неравноправности у друштву на здравствене исходе популације. Пандемија ће наставити да погађа особе свих генерација на различите начине: од директног утицаја на физичко здравље, преко индивидуалних и глобалних економских ефеката (губитак посла, економска несигурност, рецесија) до ефеката по ментално здравље које доносе изолација, дистанцирање и дуготрајно стање повишене епидемиолошке опасности.

Учешћем у обележавању Светског дана менталног здравља, организације Црвеног крста Србије су показале да је здравље и добробит могуће достићи само ако се једнака пажња поклања физичком и менталном здрављу.

 

Поводом овог датума је представница Црвеног крста Србије, Наташа Тодоровић, а на позив Царитаса и Мреже психосоцијалних иновација ПИН, присуствовала првом фестивалу менталног здравља под слоганом „Градимо сигуран простор за ментално и сексуално здравље“, на овај начин креирајући синергију између више пројеката које финансира Европска унија у Републици Србији а које имплементирају Каритас (SOCIETIES 2) и Црвени крст Србије (COVID-19 Resilience).