Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Обука за геронтодомаћице: Превенција насиља над старијим женама


16.07.2021

Црвени крст Србије и Геронтолошки центар Београд наставили су своју сарадњу кроз обуку за геронтодомаћице на тему превенција насиља над старијима а чији је први дан био 15. јул. Отварање обуке и предавање одржано је у биоскопској сали Геронтолошког центра Београд у Земуну, а у оквиру пројекта  „Оснаживање старијих жена: спречавање насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)“, који Црвени крст Србије спроводи у партнерству са Аустријским Црвеним крстом и Аустријским институтом за истраживање сукоба а уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског Црвеног крста.

Насиље над старијим женама представља кршење људских права, оно нас опомиње да је време да искоренимо стереотипе и предрасуде прeма старијим женама који су дубоко укорењени и толерисани у социјалним нормама. Оно је, с друге стране, и јавноздравствено питање које утиче како на квалитет живота старијих жена тако и на њихово здравље.

Данашња едукација је значајна на два нивоа, пре свега представља јачање партнерских односа између наше две институције Геронтолошког центра Београд и Црвеног крста Србије које се налазе на истом задатку, а то је достојанствено старење било да старија особа живи у институцији или у свом окружењу. Све ово наравно не би било могуће без покровитељства Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и њихове континуиране подршке. Други важан ниво је и унапређење и ширење знања самих геронтодомаћица о феномену насиља над старијим женама, јер су управо геронтодомаћице једна од најважнијих карика у превенцији насиља над овом групом. Помажући старијим особама оне су прве које могу да реагују, али су такође и прве које могу да пренесу знање како старијим особама тако и члановима њихових породица.

Отварању обуке присуствовала је проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, која је истакла колико је рад геронтодомаћица значајан део система услуга за старије особе и кључан елемент у очувању њиховог квалитета живота. Ова данашња едукација још једном потврђује спремност да заједнички говоримо о насиљу над старијим женама, посебно у ситуацији демографског старења и феминизације старења, како бисмо омогућили да старије жене живе достојанствено без дискриминације и насиља.

Ruth Stewart, амбасадорка Аустралије у Београду говорила је о сарадњи са Црвеним крстом Србије и кратком филму „Отвори очи“ који је израдила Аустралијска комисија за људска права и уступила Црвеном крсту Србије, а који је премијерно приказан пред ово предавање, истичући значај препознавања насиља над популацијом старијих жена и заједничког рада свих појединаца, заједница и друштва на његовој превенцији, подсећајући да само здружен рад јавних институција и цивилног друштва доказано даје резултате.  Nасиље над старијима je врх леденог брега и све земље се суочавају са овим проблемом.

Љубомир Миладиновић, gенерални секретар Црвеног крста Србије, говорио је о важности подизања свести на свим нивоима друштва и увећању знања које је неопходно за превенцију ове врте насиља. Током спровођења EmPreV, Црвени крст Србије је едуковао старије жене и препознао проблеме са којима се оне суочавају, али и то коју врсту насиља оне примећују, а која је то врста насиља које старије жене не перципирају.

Обуку су држали Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић из Црвеног крста Србије и представници Међународне мреже за превенцију насиља над старијима (INPEA). На предавању је учествовало 100 геронтодомаћица Геронтолошког центра Београд које су изразиле жељу да се ово предавање организује у континуитету, јер је значајно за њихов рад. Други дан обуке, за још стотину геронтодомаћица биће одржан 16. јула на истом месту.