Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Обука „Ментално здравље и психосоцијална подршка у ванредним ситуацијама“


13.07.2021

Међународна федерација Друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца (МФЦК) и Референтни центар за психосоцијалну подршку (ПСЦ), у партнерству са Црвеним крстом Северне Македоније, организовали су обуку тренера на тему „Ментално здравље и психосоцијална подршка у ванредним ситуацијама“. Едукација је трајала четири дана и организована је у Струги у Северној Македонији од 27. до 30. јуна 2021. године.

Учесницни едукације били су представници Националних друштава из Албаније,  Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије. Представници Националног друштва Црвеног крста из Србије су били чланови Црвеног крста Чукарице, Црвеног крста Сомбора и Црвеног крста Србије. Учесници су поред свих ванредних ситуација са којима се сусрећу током рада, лоцирани и на мигрантским рутама али и погођени ситуацијом глобалних пандемија КОВИД-19. У свим наведеним ванредним ситуацијама запослени и волонтери Црвеног крста су укључени и пружају неопходну помоћ у складу са потребама у датом моменту, те је од изузетне важности јачати капацитете унутар националних друштава. Обука је организована у оквиру пројекта „Изградња капацитета за комуникацију и координацију за ефикасну припрему и одговор у Југоисточној Европи“ који финансира USAID.

Едукација је трајала четири дана и састојала се из предавања, интерактивних радионица и рада у групама. Кроз едукацију учесници су се интерактивно упознавали са основама психолошке и психосоцијалне прве помоћи у ванредним ситуацијама, како организовати волонтере, припремити их за рад на терену али и на који начин препознати особу којој је потребна помоћ. Други део обуке био је посвећен темама као што су: како се суочавати са стресом и изазовима са којима се сусрећу особе које су у ванредним ситуацијама као жртве али и као помагачи. Поред наведеног, учесници едукације су имали прилике да уче и о томе како се изборити са проблемима у изградњи отпорности и добробити заједнице за будуће кризе.

Представници Националног друштва из Србије су узели активно учешће на едукацији и својим искуствима допринели проширивању дискусије о темама које се односе на укључивање волонтера и организација на терену, док је као резултат активних регионалних пројеката којима координира Црвени крст Србије развијена дискусија и о потребама особа са инвалидитетом и старијих особа које су у свакој кризи у великој мери угрожене.