Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Одржано Државно такмичењe екипа Црвеног крста Србије у ПП и РППСО


08.09.2018

Државно такмичењe екипа Црвеног крста Србије у пружању  прве помоћи и реалистичком приказу повреда, стања и обољења – откријте ХЕРОЈА у себи. Научите прву помоћ!

 

Данас, 8. септембра 2018. године у Београду је  одржано  Државно такмичење екипа прве помоћи Црвеног крста Србије у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда, стања и обољења. Отварање је било на Калимегдану (горњи град, плато код Савског шеталишта), а само такмичење се одвијало на полигонима у просторијама Црвеног крста Србије (Симина број 19) од 11:30 до 18:00 часова. Државно такмичење се ове године одвија на Светски дан прве помоћи под слоганом „Oткријте хероја у себи. Научите прву помоћ“. Државно такмичење отворио је председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић.

 

Ово је  највећа и најмасовнија манифестација коју Црвени крст Србије организује сваке године и која окупља преко 700 волонтера Црвеног крста из целе Србије. Тема овогодишњег такмичења је прва помоћ у свакодневним животним околностима: у кући, школи,  на радном месту, у саобраћају, спорту, на јавном месту. Овогодишње такмичење одржало се под покровитељством ресорног Министарства здравља Републике Србије.

На Државном такмичењу екипа Црвеног крста Србије своје умеће познавања прве помоћи покаzalo je 51  екипа Омладине и Подмлатка Црвеног крста и екипе Црвеног крста у реалистичком приказу повреда, стања и обољења, из 27 средина из целе Србије, које су се пласирале на Државно такмичење након победа на општинским, градским, покрајинским и међурегионалним такмичењима.

На такмичењу су такође наступиле и екипе „петлића“, најмлађих волонтера Црвеног крста, који учествују ревијално и који су приказали своја знања и вештине у пружању прве помоћи грађанима Београда и тако обележили Светски дан прве помоћи. Како је 8. септембар ове године Светски дан прве помоћи, део активности је намењен суграђанима са циљем да се заинтересују, провере и обнове своје знање из прве помоћи као и да стекну нове вештине у овој области. Црвени крст Србије ће Светски дан прве помоћи обележити под слоганом „Откријте ХЕРОЈА у себи-научите прву помоћ“ са поруком „Нису потребни ни чаробни огртач, ни супермоћи да бисте били херој. Потребни су само знање и одважност да га примените у тренутку када је некоме потребно“.

 

Такмичење у првој помоћи се реализовао  на 15 полигона - радних и интерактивних на којима су се чланови екипа прве помоћи такмичили у пружању прве помоћи и другим вештинама важним за волонтере Црвеног крста.

Ове године тема државног такмичења екипа Црвеног крста Србије посвећена je пружању прве помоћи у свакодневним животним ситуацијама. Могућност  настанка повреда постоји сваког тренутка у свакодневном животу и због тога је важно да што већи број људи стекне основна знања и вештине у пружању прве помоћи. 

 

Прва помоћ је препознатљив симбол организације Црвеног крста у целом свету и једна је од најзначајнијих активности Црвеног крста Србије. У организацијама Црвеног крста Србије, преко 25.000 грађана, сваке године научи основне вештине прве помоћи. Обука деце и младих је посебно важна, такмичења екипа Подмлатка и Омладине Црвеног крста се организује на свим нивоима и окупе 3.000 такмичара из целе Србије. Најуспешнији међу њима представљају своје знање на Државном такмичењу Црвеног крста Србије. Различите младе екипе прве помоћи Црвеног крста Србије освојиле су 6 пута титулу европског шампиона у првој помоћи, чиме је прелазни пехар такмичења остао у трајном власништву наше организације.