Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Одржано Државно такмичењe – „И ми учествујемо! Безбедни у саобраћају“


26.09.2019

Државно такмичењe екипа Црвеног крста Србије у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда, стања и обољења - посвећено безбедности деце у саобраћају

Државно такмичење екипа прве помоћи Црвеног крста Србије у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда, стања и обољења одржано је у суботу 21. септембра у Ташмајданском парку у Београду .

Такмичење је свечано отворено у 10 часова на Стадиону Ташмајдан, а само такмичење се одвијало на полигонима од 11 до 16 часова. Државно такмичење екипа Црвеног крста Србије одвија се под покровитељством Министарства здравља Републике Србије и Управе за безбедност саобраћаја Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

На конференцији за штампу новинарима су се обратили проф.др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, капетан полиције Александар Раденковић, Управа за безбедност саобраћаја Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Миодраг Лонцовић, Управа за безбедност на раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Бобан Стевановић, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, др Бранислав Љиљак, председник Организационог одбора такмичења и Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије.

Пре почетка конференције за штампу присутнима је приказан промотивни спот за кампању „Не преписуј прву помоћ“ која се односи на промоцију важности познавања прве помоћи. Идеја је да се важност познавања прве помоћи приближи јавности имајући у виду све аспекте и консеквенце које могу настати због неадекватног приступа у едукацији грађана у овој области.

Проф.др Драган Радовановић је истакао да је овај Фестивал прве помоћи Државно такмичењe екипа Црвеног крста Србије у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда, стања и обољења највећа и најмасовнија манифестација коју Црвени крст Србије организује сваке године и која окупља преко 700 волонтера Црвеног крста из целе Србије.

Указано је и на важност, по светским и европским протоколима, наменског постављања АЕД апарата на јавна места на локацијама где постоји велика циркулација људи. После краће обуке, ове апарате су спремни да употребе практично сви, без обзира на врсту и степен образовања или физичке предуслове. Ова кампања Црвеног крста Србије има јасну намеру да унапреди сигурност грађана у месту где живе, где раде, купују, где се шетају и рекреирају, на тај начин што ће се ови уређаји учинити доступним на што већем броју локација, о чему би грађани требало да буду и одговарајуће информисани. Црвени крст ће у том смислу редовно радити на кратким неформалним видовима едукације из прве помоћи, који ће бити реално доступни грађанима као што су “дан отворених врата”, радионице, презентације, обука на јавним местима и слично.

На Државном такмичењу екипа Црвеног крста Србије своје умеће познавања прве помоћи показало је 15 екипа Омладине и 15 екипа Подмлатка Црвеног крста из 28 града и општине из целе Србије, које су се пласирале на Државно такмичење након победа на општинским, градским, покрајинским и међурегионалним такмичењима. На Државном такмичењу Црвеног крста Србије надметало се 12 екипа Црвеног крста у реалистичком приказу повреда, стања и обољења, из исто толико организација Црвеног крста у градовима и општинама.

На такмичењу је наступило и 11 екипа „петлића“, најмлађих волонтера Црвеног крста, који на овој манифестацији учествују ревијално приказавши своја знања и вештине у пружању прве помоћи посетиоцима Ташмајдана.

У такмичењу Омладине Црвеног крста Србије у првој помоћи прво место освојила је екипа Црвеног крста Стари град, друго место екипа Црвеног крста Ужице и треће место екипа Црвеног крста Палилула.

У такмичењу Подмлатка Црвеног крста Србије у првој помоћи прво место освојила је екипа Црвеног крста Ужице, друго место екипа Црвеног крста Палилула и треће место екипа Црвеног крста Сремска Митровица.

У такмичењу екипа Црвеног крста Србије у реалистичком приказу повреда, стања и обољења, прво место освојила је екипа Црвеног крста Савски венац, друго место освојила је екипа Црвеног крста Рума и треће место освојила је екипа Црвеног крста Ужице.

На едукативним и забавним полигонима које је уредио АМСС најбољи и најспретнији бициклисти су из екипа у категорији Омладине Црвени крст Сремска Митровица а у категорији Подмлатка Црвени крст Зрењанин. АМСС је свим члановима победничких екипа доделио заштитне кациге. Најспретнији бициклиста на целом такмичењу је Николета Петковић из екипе омладине Црвеног крста Грачаница којој је АМСС доделио бицикл. Најспретнији пратилац у вожњи бицикла је из екипе Омладине Црвеног крста Сремска Митровица. Страхиња Ратков који је као награду добио заштитну кацигу за бициклисту.

Такмичење у првој помоћи се реализовало на 15 полигона - радних и забавних тачака, на којима су се чланови екипа прве помоћи такмичили у пружању прве помоћи и другим вештинама важним за волонтере Црвеног крста. Своје умеће у реалистичком приказу повреда, стања и обољења приказале су екипе Црвеног крста на две исцениране ситуације у саобраћају.

Док су на симулираним ситуацијама саобраћајних незгода волонтери Црвеног крста вешто спасавали повређене, посетиоци Ташмајдана су имали прилику да се опробају у занимљивој обуци у вештинама кардиопулмоналне реанимације и употребе аутоматског дефибрилатора. Како правилно одабрати и користити дечје седиште, грађанима су представили стручњаци Агенције за безбедност саобраћаја. Уз инструкторе НАВАК Академијe посетиоци Ташмајданског парка имали су прилику да на симулатору искусе ситуацију превртања возила и чеоног судара. Како вешто управљати бицилом показали су инструктори АМСС, а како безбедно учествовати у саобраћају возећи електрични тротинет могло се научити уз инструкторе компаније Etrotineti.

Прави фестивал прве помоћи и безбедности најмлађих учесника у саобраћају увеличало је преко 700 волонтера Црвеног крста и велики број суграђана који су се прикључили овој манифестацији.

Црвени крст Србије се захваљује свима који су подржали Државно такмичење, покровитељима Министарству здравља Републике Србије и Управи за безбедност саобраћаја МУП-а Републике Србије и свим партнерима у акцији АБС, НАВАК Академији, АМСС, Етротинети, СЦ Ташмајдан, Петој београдској гимназији, РТС, ДКЦ Београд, и допринели да се ова манифестације реализује са успехом.