Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Одржан семинар о међународном хуманитарном праву


12.05.2023

У периоду од 9. до 11. маја 2023. године, Црвени крст Србије организовао је семинар о међународном хуманитарном праву (МХП) са циљем да подстакне  интересовање студената за ову област, као и да допринесе бољем разумевању и прихватању ове гране права.  Семинар је похађало тридесет четворо студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду,  Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, Правног факултета за привреду и правосуђе у Новом Саду, Факултета за пословне студије и право, Факултета безбедности, Правног факултета Универзитета у Нишу, Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Правног факултета Универзитета у Београду. Такође, семинар су похађали кадети Војне академије, и волонтери Црвеног крста.

Студенти су се  ближе упознали са активностима Црвеног крста Србије и Међународног комитета Црвеног крста, разменили су идеје и искуства са професорима, стручњацима у области међународног хуманитарног права и безбедности, као и са официрима Војске Србије.

Како би “искусили” примену међународног хуманитарног права у пракси, студенти су у оквиру семинара решавали студије случаја, давали своје мишљење о квалификацији замишљених оружаних сукоба одлучивали о правилима овог права, ослањајући се на своје познавање теорије и праксе, процењивали су које је циљеве дозвољено, а које забрањено гађати у оружаном сукобу.

На почетку семинара, минутом ћутања одата је пошта жртвама пуцњаве у Основној школи “Владислав Рибникар” у Београду и селима у околини Младеновца.

На отварању семинара полазницима се обратила Јелена Стијачић, шефица Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста у Београду, а током семинара, поздравио их је Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије.

Теме које су посебно разматране током семинара биле су: Међународни Покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Црвени крст Србије, Међународни комитет Црвеног крста (ICRC) , Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (IFRC); Појам и основни концепти МХП; Класификација сукоба; Заштита рањеника, болесника, бродоломника и медицинског особља; Заштита цивилног становништва, заштита ратних заробљеника и затвореника; Вођење непријатељстава - ограничење средстава и метода ратовања; Нуклеарно наоружање; МХП и Људска права и правила ангажовања; Аутономни системи наоружања, медији и МХП,  Мировне операције, Приватне војне компаније у оружаним сукобима.

Предавачи су били дугогодишњи сарадници Црвеног крста Србије, професори, доценти, асистенти и докторанди Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Правног факултета у Нишу, Факултета безбедности, Војне академије,  експерти Војске Србији, представници Центра за мировне операције Генералштаба Војске Србије, саветник министра у Одељењу за контролу наоружања, Сектора за безбедносну политику Министарства спољних послова,  сарадници Међународног комитета Црвеног крста, сарадник Црвеног крста Војводине и сарадници Црвеног крста Србије.

Семинар је организован захваљујући великом разумевању и подршци Међународног комитета Црвнеог крста – Регионалне делегације у Београду.

Црвени крст Србије се захваљује свим академским институцијама, а посебно професорима који су одабрали и упутили изврсне студенте на наш семинар. Захваљујемо се свим професорима који су изванредним предавањима и презентацијама допринели квалитету овог семинара. Посебну захвалност дугујемо Министарству одбране, Генералштабу Војске Србије и Министарству спољних послова  за одличну сарадњу коју ћемо, надамо се, наставити и развијати у будућности.