Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Од данас Уговор о забрани нуклеарног оружја


22.01.2021

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца поздравља данас ступање на снагу првог инструмента међународног хуманитарног права који укључује одредбе које помажу у решавању катастрофалних хуманитарних последица употребе и испитивања нуклеарног оружја.

 Уговор о забрани нуклеарног оружја изричито и недвосмислено забрањује употребу, претњу употребом, развој, производњу, испитивање и складиштење нуклеарног оружја и обавезује све државе потписнице да никоме не помажу и не подстичу на било који начин да се бави било којом активношћу забрањеном Уговором.

 „Ово данас је победа човечанства. Овај уговор - резултат више од 75 година рада - шаље јасан сигнал да је нуклеарно оружје неприхватљиво са моралне, хуманитарне и сада правне тачке гледишта. Покреће још већу правну баријеру и још већу стигматизацију нуклеарних бојевих глава. Омогућава нам да свет који је ослобођен од овог нехуманог оружја замислимо као достижан циљ “, рекао је Питер Мајер, председник Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК).

 

Лидери Црвеног крста и Црвеног полумесеца поздрављају ступање на снагу Уговора о забрани нуклеарног наоружања  и поздрављају 51 државу чија подршка Уговору јасно показује њихово одбијање да прихвате нуклеарно оружје као неизбежни део међународне безбедносне архитектуре. Они позивају друге светске лидере, укључујући и оне нуклеарно наоружаних држава, да следе пример и придруже се путу ка свету без нуклеарног оружја, у складу са дугогодишњим међународним обавезама, посебно оним према Уговору о неширењу нуклеарног оружја.

Франческо Рока, председник Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФРЦ), рекао је: „Ступање на снагу овог инструмента међународног хуманитарног права представља добродошао и снажан подсетник да, упркос тренутним глобалним тензијама, могу се превазићи чак и највећи и најукорењенији изазови, у правом духу мултилатерализма. Треба се позвати на ову способност ефикасног уједињавања и координације наше акције док се боримо са другим глобалним, смртоносним изазовима “.

Уговор обавезује државе да пружају помоћ, укључујући медицинску негу, рехабилитацију и психолошку подршку жртвама под њиховом јурисдикцијом без дискриминације и обезбеде њихово социјално-економско укључивање. Такође захтева да државе очисте подручја контаминирана нуклеарном употребом или испитивањем.

 „Уговор је револуционарни корак у решавању наслеђа разарања изазваног овим оружјем. Убедљиви докази патње и разарања изазваних нуклеарним оружјем и претње која њихова употреба може представљати опстанку човечанства чине покушаје оправдања њихове употребе или пуког постојања неодрживим. Тешко је замислити да би се ово оружје икада могло користити у складу са међународним хуманитарним правом “, рекао је господин Маурер.

 Уговор ступа на снагу док је свет  сведок онога што се дешава када систем јавног здравства има огроман број пацијената.  Потребе створене нуклеарном детонацијом онемогућиле би сваки значајан здравствени одговор. Ниједан здравствени систем, ниједна влада и ниједна организација за пружање помоћи није способна да адекватно одговори на здравствене и друге потребе које би изазвала нуклеарна експлозија.

 Усвајање агресивнијих политика нуклеарног наоружања од стране држава с нуклеарним оружјем и континуирана модернизација нуклеарног оружја све је више забрињавајућа и  упућује на све већи ризик од употребе нуклеарног оружја. Због тога је неопходно да сада делујемо како бисмо спречили да се уопште догоди нуклеарна детонација, уклањањем сваке употребе и испитивања нуклеарног оружја.

 Државе потписнице, које ће имати први састанак током 2021. године, сада морају да обезбеде верну примену одредби Уговора и промовишу његово придржавање.

 „Уговор сваком од нас поставља заиста једноставно питање: Да ли желимо да нуклеарно оружје буде забрањено или не? Спремни смо, заједно са нашим националним друштвима Црвеног крста Црвеног полумесеца, да појачамо напоре на постизању што ширег придржавања Уговора и инсистирамо на његовој визији колективне безбедности. Ступање на снагу Уговора о нуклеарној забрани почетак је, а не крај наших напора “, рекао је Франческо Рока.