Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Онлајн конференција Оснаживање старијих жена: „Превенција насиља кроз промену социјалних норми у Србији“


28.01.2021

Црвени крст Србије вас позива на онлајн конференцију „Оснаживање старијих жена: Превенција насиља кроз промену социјалних норми у Србији“, која ће бити одржана у петак, 29. јануара 2021. године са почетком у 12 часова. Конференција је део пројекта „Оснаживање старијих жена: Превенција насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)“ који Црвени крст Србије спроводи у партнерству са Аустријским Црвеним крстом и Аустријским Институтом за изучавање конфликта, а уз подршку Европске уније и Аустријске агенције за развој.

На конференцији ће бити представљени резултати истраживања које је у оквиру пројекта рађено у Србији током 2020. године а тиче се учесталости насиља над старијим женама, фактора ризика, починилаца и начина његове превенције. Истраживање се састојало из квалитативног и квантитативног дела. У квалитативном делу истраживања је учествовало је 157 жена свих генерација кроз 17 фокус група, као и 40 стручних радника. Урађена је и анализа постојећег законског оквира, а квантитативни подаци обрађени у овом истраживању показују да је међу женама у Србији узраста 65-74 године 55,4% искусило неки облик родно заснованог насиља након своје петнаесте године живота, а 16% њих је такво искуство имало у последњих годину дана. Ови подаци указују да је насиље над старијим женама део континуума насиља које се трпи читавог живота и да се оно ретко пријављује јер се старије жене плаше за своју безбедност, да ће остати без подршке, да ће остати економски необезбеђене али и да не желе да њихов супружник, дете или унук буду суочени са кривичним пријавама или одласком у затвор.На основу података из истраживања израђене су препоруке за доносиоце одлука.

На конференцији ће говорити Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије, Матеја Штамцар Норчић, заменица амбасадора, Делегација Европске Уније у Србији, Њ.Е. Амбасадор Niklaus Luterotti, Аустријски амбасадор у Србији, Бранкица Јанковић, повереник за заштиту равноправности, John Kennedy Mosoti, Популациони фонд Уједињених нација (UNFPA), а резултате истраживања ће представити проф. др Марија Бабовић, SeCons, Филозофски факултет Универзитета у Београду, која ће говорити о квантитативном делу истраживања, и проф. др Бојана Матејић, Медицински факултет Универзитета у Београду, те Наташа Тодоровић, МПХ, Црвени крст Србије које ће говорити о квалитативном делу истраживања и најважнијим препорукама за доносиоце одлука које ће помоћи да се смање будући ризици везани за насиље над старијим женама.

Конференција ће бити на српском језику са обезбеђеним симултаним преводом на енглески језик.

Линк за конференцијуhttps://us02web.zoom.us/j/89586768740